Kulturnjak

Tommy Prince – malo drugačiji vojnik Drugog svjetskog rata

Istražujući teme o ratnim herojima, naletjeli smo na vrlo zanimljivi članak o američkom indijancu koji je dobio sve moguće ratne medalje koje postoje. Upoznajte Tommy Princa i njegov fetiš – krađu neprijateljskih čizmi.

Indijanac Tommy Prince rođen je 15. listopada 1915. godine u velikoj obitelji. Vrlo rano je napustio školovanje kako bi se pridružio svom ocu tragaču i lovcu u indijanskom rezervatu kako bi lovili dovoljno hrane za cijelu obitelj. Tada mu je lov bio sredstvo za prinos hrane na obiteljski stol, te nije ni pomislio kako bi mu to pomoglo u kasnijoj vojnoj karijeri.

Untitled-design-1-640x334 (1)

Kada se pridružio u vojsku kao kadet, odmah je pokazao iznimne sposobnosti koji su ga kasnije usmjerile u tada najelitniju postrojbu – Zelene beretke, koja se formirala od 1600 najspremnijih vojnika. Iako je bio dio Kanadske padobranske jedinice, uspio je očarati svoje zapovjednike iznimnim sposobnošću u pucanju te preživljavanju u najtežim uvjetima.

Prva velika misija Zelenih beretki je bila početkom 1943. godine, kada su se iskrcali na pacifički otok Kisku, ali je s njihovim dolaskom već bio napušten od strane japanske vojske. Kasnije su Zelene beretke sudjelovale u bezbrojnim misijama, dok je Tommy Prince bio njihova zvijezda. Prije svake misije, Tommy je bio poslan kako bi izvidio razmještaj neprijateljske vojske. Tek je na europskom bojištu Tommy Prince pokazao svoju pravu vrijednost.

U veljači 1944. godine, Zelene beretke su sudjelovale kod bitke za Monte Cassino, koja je trajala tri mjeseca. Tommy se prijavio za solo izvidničku misiju iza neprijateljskih linija i sakrio se u jednoj maloj seljačkoj kućici.

Dovukao je do te kućice radio kabel u dužini od 1,500 metara, kako bi točno prenosio informacije o razmještanju. Kako je trajala bitka, tako je granata pogodila njegov kabel i tada je Tommy napravio jedan od najhrabrijih poteza u ratu. Skinuo je svoju vojnu uniformu, obukao se kao poljoprivrednik, uzeo motiku i krenuo tražiti mjesto prekida.

Kada je pronašao mjesto prekida, pred očima neprijateljskih vojnika, Tommy je odglumio da mu je odvezana cipela i popravio kabel. Vratio se u kućicu, i detaljno izvijestio o svemu što je vidimo. Informacije su bile toliko točne da su saveznički napadi vrlo brzo natjerali naciste na povlačenje. Nakon toga, Tommy je osvojio medalju za iznimnu hrabrost u ratu.

Nakon oslobađanja Rima, Zelene beretke su poslane u južnu Francusku. Tamo je nekoliko puta samostalno pomogao u borbi francuske vojske i nacista. Šokiran s neočekivanom pomoći vojnika koja se vraćao iz izvidnice, francuski zapovjednik je predložio Tommya za još jednu medalju, „Croix de Guerre“.

tommy01-11

Tommy Prince je od strane svojih suboraca opisan kao vrlo čudan, ali zabavan lik, koji nosi mokasine u torbi. Kasnije su saznali da mokasine nosi noću, kada se šuljao u nacističke kampove i radio razne gluposti, poput krađe čizmi.

Nekada je uzeo sa sobom par suboraca, te se zajedno s njima ubacivao u baze. Tada bi zaklali na spavanju svakog trećeg vojnika, dok bi Tommy svima krao čizme kao znak da je to djelo njegove ekipe. Ujutro bi se njemački vojnici probudili i šokirali se na pogled oko sebe.

Tommy Prince je na kraju rata bio vojnik sa skoro najviše dobivenih medalja od strane svoje vojske. U vojsci je bio do 1954. godine kada časno otpušten radi artritisa u koljenima. Umro je 1977. godine kao najviše odlikovani indijanac u Drugom svjetskom ratu.

Sergeant_Tommy_Prince_Private_Morris_Prince_Buckingham_Palace

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close