Kulturnjak

Najskuplji filmski setovi ikad izgrađeni

Najskuplji filmski setovi su dokaz da snimanje filmova nije lak posao. Nakon što mukotrpno pronađete investitora koji će vam “pokloniti” lovu za apsolutno sve, pronađete glumce i ekipu s kojom ćete raditi, nekada je vrlo teško pronaći mjesto koje ste si vi zamislili u svojoj glavi. I tako uzmete dio financija i izgradite nešto najbliže kako bi sve bilo na mjestu. Neki od poznatih redatelja nije se libilo potrošiti hrpu novaca za svoje setove, koji su opravdano ili neopravdano poslužili svrsi. Provjerite koji su to najskuplji filmski setovi ikad izgrađeni.

10. Waterworld (1995)

filmski-setovi-010

Jedan od najvećih promašaja u filmskoj industriji s Kevin Costnerom u glavnoj ulozi je također imao i jedan od najskupljih filmskih setova svih vremena. Najveća “baza” imala je tisuću tona materijala koji je plutao na moru blizu Havaja, dok je sam set prekoračio budžet za film za oko 75 milijuna dolara.

9. Cleopatra (1963)

filmski-setovi-009

Kada se izračuna inflacija i vrijednost dolara u to vrijeme, film “Cleopatra” je imao budžet od 340 milijuna dolara. Izgrađeno je 79 različitih setova koji se više manje nikada poslije nisu koristili. Kažu kako je taj film skoro upropastio “Fox”.

8. It’s a Wonderful Life (1946)

filmski-setovi-008

Jedan od najljepših božićnih filmova također je imao i jedan od najskupljih setova svih vremena. Za potrebe snimanja filma izgrađen je cijeli grad s centrom od 3 glavne ulice, 75 dućana i zgrada, banku, i dovezeno je više od 20 velikih hrastova. Čak je i snijeg bio lažan.

7. Titanic (1997)

filmski-setovi-007

James Cameron nije nepoznati potrošač za svoje filmove. Za potrebe film “Titanic”, izgrađena je replika broda za 30 milijuna dolara, koji je pak bio smješten u bazenu s vodom vrijednim 40 milijuna dolara. Jeftinije bi bilo da je kupio brod.

6. The General (1926)

filmski-setovi-006

Jedan od najskupljih setova je i most na kojem je uništen vlak u filmu “The General”. Buster Keaton nije volio šparati i tako je samo za taj dio platio pola milijuna dolara.

5. The Matrix Reloaded (2003)

filmski-setovi-005

Jedan od najvećih setova korišten je za potrebe snimanja drugog dijela “Matrixa”. Radi se o jednoj cijeloj autocesti dugoj skoro dva i pol kilometra, koja je izgrađena na području stare vojne baze.

4. Stalingrad (2013)

filmski-setovi-004

U današnje vrijeme, svi koriste zelenu pozadinu kako bi kompjuterski ubacili pozadinu. Ruski redatelj Fedor Bondarchuk je vratio korijenima i izgradio set od temelja do vrha. Rezultat je set na kojem je radilo 400 radnika čak 6 mjeseca uz cijenu od 4 milijuna dolara.

3. Intolerance (1916)

filmski-setovi-003

D.W. Griffith je za potrebe filma izgradio 95 metara veliku repliku velikog zida iz Babilona. Bila je velika kao 4 gradska kvarta, te se cijena brojila u milijunima.

2. Ben-Hur (1959)

filmski-setovi-002

Remek djelo filmske povijesti “Ben-Hur” je također bio i veliki gutač sredstva za setove. Za potrebe snimanja potrošeno je 10,000 rekvizita, 100 osoba koja su se brinula za garderobu, 180 kilograma ljudske kose koja je korištena za lažne brade i još mnogo toga. Film se snimao na 300 setova na kojima je potrošeno pola milijuna kilograma plastike i tisuću dvjesto kubičnih metara drva. Više od tisuću radnika je izgradilo teren i za utrke za što je potrošeno više od 8 milijuna dolara.

1. The Lord of the Ring 1,2,3 (2001-2003)

filmski-setovi-001

“Gospodari prstenova” imali su jedan od najvećih setova na svijetu. Imali su budžet od 281 milijun dolara, s time da je pomagala vojska Novog Zelanda za 20 dolara na dan, simbolično. Sve je ostalo u vlasništvu države i koristi se kao turističke atrakcije.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close