Kulturnjak

Macho.hr izbor top 10 “fajterskih” filmova svih vremena

Kad je u pitanju dobar filmski “fajt”, sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća bile su zlatno doba filmskih obračuna majstora borilačkih vještina, no i u novije doba pojavljuju se filmski primjerci koji definitivno zaslužuju mjesto na našoj listi najboljih. Zato smo danas sastavili listu nama najboljih filmskih naslova od kojih će vas neki zasigurno vratiti u mladost, dok su filmskim ekranima vladali majstori borilačkih vještina kao što su Bruce Lee, Jean-Claude Van Damme, Jackie Chan i mnogi drugi “fajteri”, no s druge sytrane donosimo vam i nekoliko filmova novijeg godišta. Ovo je naš izbor top 10 filmova u kojima je naglasak na borilačkim vještinama.

 

Kickboxer (1989)

kickboxer-89

Legendarni Jean-Claud Van Dame u ulozi Kurta Sloanea, brata američkog kickbox šampiona koji putuje na Tajland kako bi se borio protiv zloglasnog Tong Poa. Kad nakon tog meča ostane paraliziran, Kurt ga odlučuje osvetiti. Iako  vjerojatno postoje borilački filmovi koji više zaslužuju biti na ovoj listi, ovo je film koji jednostavno nismo mogli izostaviti.

 

Rocky (1976)

479a1ea2-cdf3-4bc9-aea7-522aa98ec79f

Neslomljiv duh “Talijanskog pastuha” i borba do zadnje kapi krvi, čak i kad su sve šanse na strani protivnika, lansirale su Rockyja Balbou među legende. Bez obzira što se radi o izmišljenom liku, statua Rockyja Balboe i danas krasi mali park uz stepenice muzeja umjetnosti u Philadelphiji po kojima je u filmu trčao kad se spremao za borbu protiv Apollo Creeda.

 

The Legend of Drunken Master (1994)

0251681_28561_MC_Tx360

Mnogi smatraju ovaj film najboljim ostvarenjem legendarnog majstora borilačkih vještina, Jackie Chana. Radi se o odličnom primjeru Chanovog zaštitnog znaka u kojem miješa komediju sa vrhunskim scenama tučnjave. Finalna osmominutna scena jedna je od vjerojatno najbolje ikad režiranih tučnjava koja je zaživjela na filmskom platnu.

 

Ong-Bak (2003)

ong-bak-506101bc247b1

Kad Ting, majstor borilačke vještine Muay Thai dobije zadatak otputovati u grad i vratiti sveti kip Buddhe koji je ukraden iz njegovog sela, stvari postanu prilično komplicirane, ali za njegove protivnike. Brutalne scene tučnjava i jednostavna priča lansirale su ovaj film na našu listu.

 

The Chinese Connection (1972)

Screen Shot 2015-05-06 at 01.19.34

Bruce Lee u ulozi Chen Zhena, mladog i nevjerojatno nadarenog borilačkog majstora koji se vraća u matičnu borilačku školu i saznaje da je njegov učitelj umro. Zhen sumnja da je učitelj ipak ubijen, no primiruju ga stariješine škole, ali nakon što se pojave predstavnici japanske škole Suzuki i počnu izazivati, Zhen jednostavno ne može ostati miran na provokacije.

 

…za ostale filmove pritisni NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags
Back to top button
Close