Kulturnjak

Tajna nacistička oružja Drugog svjetskog rata

Kako se približavao kraj Drugog svjetskog rata, tako su Nacisti tražili rješenja koja bi preokrenula tok rata. Nacistička oružja su po ideji bila inovativna, ali manjak vremena ipak nije dopustio završni razvitak njihovog oružja iz mašte. Nešto je izgrađeno, ali većina nije doživjela borbenu upotrebu. Saznajte koja su to tajna nacistička oružja bila u planu.

1. Sonnengewehr

naci-oružja-013

Iako nikad izgrađen zbog vrlo kompliciranih planova, Sunčev top je trebao pomoću satelita iz orbite usmjeravati sunčevu zraku na Zemlju. Reflektor na satelitu je trebao biti velik oko 9 kvadratnih kilometara i na visini 8,200 kilometara kako odbio dovoljno snažnu zraku koja bi mogla spržiti manji grad. Kasnije je ideja iskorištena za film James Bondov film “Die Another Day”.

2. V-1 Reichenberg

naci-oružja-012

V-1 raketa je trebala biti preteča navođenih projektila kakvi se u današnjici koriste. Nažalost, budući da tada nije postojala prava tehnologija navođenja, raketom je trebala upravljati stručna osoba. Na sreću, raketa nikada nije doživjela upotrebu, iako je dosta pilota poginulo pri samom testiranju.

3. Fliegerfaust bacač raketa

naci-oružja-011

Ovaj bacač raketa je trebao funkcionirati kao današnji minigun, ali unatoč dobroj ideji, nije doživio preveliki uspjeh. Koristio je rakete umjesto metaka i montirao se isključivo na zrakoplove.

4. A9/A10 rakete

naci-oružja-010

Kao što i ime implicira, A9 i A10 rakete su trebale poslužiti nijemcima za napad na Ameriku izravno iz Europe. Domet je bio 5,000 kilometara i pilot je trebao spustiti bojevnu glavu na američke gradove.

5. Zvučni top

naci-oružja-009

Nijemci su uvelike testirali korištenje zvuka kao oružja, ali na sreću to im nije uspjelo do kraja rata.

6. Henschel HS 132

naci-oružja-008

Kako bi se smanjio utjecaj G-sile pri velikim brzinama i okretajima, Nijemci su planirali pilota postaviti u ležeći položaj. Iznad pilota je postavljen BMW-ov 003 mlazni motor, ali nažalost, pri završnim fazama testiranja Rusi su upali u bazu i zaustavili revoluciju u zrakoplovstvu.

7. Schwerer Gustav

naci-oružja-007

“Teški Gustav” ili njegova sestra “Dora” koja je na slici, bio je najveći top Drugog svjetskog rata. Zbog težine je morao biti na tračnicama, a kako bi se pojmila njegova snaga dovoljno je napisati da je uspješno razorio ruski opskrbni bunker koji se nalazio ispod mora. Kasnije se došlo na ideju da se Gustav prebaci na gusjenice, ali do toga ipak nije došlo.

8. Brodovi klase Graf Zeppelin

naci-oružja-006

Prije početka rata Wermacht je želio prevlast na morima gradnjom nosača aviona koji bi bili u rangu s američkim. Nakon samog početka, vlast je odlučila dati prednost podmornicama (U-Boat) i samo jedan Graf Zeppelin je uspješno porinut u more. Nažalost, nikad nije doživio bojnu upotrebu te je nakon rata potopljen od ruske strane.

9. Brodovi H klase

naci-oružja-005

Brodovi H klase trebali su postati vladari svjetskih mora. Veličinom su trebali biti veći od japanskih brodova Yamato klase koji su bili dosta veći i od bilo kojeg američkog broda. S dometom od 30,000 km brodovi H klase mogli su biti prijetnja bilo gdje na svijetu.

10. Panzer VIII Maus

naci-oružja-004

Budući da smo već pisali o Mausu, kao najvećem tenku Drugog svjetskog rata, nećemo duljiti. Maus je bio težak 180 tona i trebao je okrenuti rat, ali je zbog ruske ofenzive izrađen samo jedan primjerak, prototip. Imao je dva teška topa, jedan od 128 mm i drugi od 75 mm. Zbog velike težine Maus nije mogao prolaziti po mostovima, pa je pripremljen za prolazak po dnu rijeke, vodonepropusan i s disalicom.

11. Landkreuzer P1000 Ratte

naci-oružja-003

Čak ni Maus nije bio ništa prema Landkreuzeru L1000 kojeg su 1942. godine dizajnirali u Kruppu. Imena Ratte (štakor), ovaj tenk trebao je biti oko 30 metara dug, težak oko 1000 tona i visok kao četverokatnica. Ratteom je trebalo upravljati 40 osoba dok bi naoružanje činila dva topa od 280 mm i topom od 128 mm. Uz ovo naoružanje na ovom tenku bilo bi i 8 protu-zrakoplovnih gnijezda za zaštitu od zrakoplova. S 8 dizel motora, Ratte je trebao postizati brzinu od 40 km/h i imati domet 200 kilometara. Pravo nacističko oružje koje je trebalo donijeti prevagu.

12. Krummlauf periskop puška

naci-oružja-002

Iako odlična ideja, Krummlauf puška nije doživjela veći uspjeh zbog činjenice da se nije mogla duže koristiti. Razlog je naravno sama promjena smjera metka u cijevi, što je vrlo štetilo samoj puški.

13. Horten Ho 229

naci-oružja-001

Horten Ho 229 je bio prvi mlazni bombarder na svijetu. Imao je domet od 900 kilometara pri brzini od 900 km/h na visini od 15 kilometara. Izgrađeno je samo 3 primjerka, što nije bilo dovoljno za preokret u ratu.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close