Brzina

Falcon F7 – “ameri” ponovo bacaju rukavicu europskim vladarima ceste

Dok su još do nedavno slovili samo kao proizvođači automobila koji su brzi, ali samo do trenutka dok ne dođe prvi zavoj, Amerikanci u posljednje vrijeme opasno dišu za vratom europske konkurencije proizvođača superautomobila. Da, sve češće je moguće vidjeti najave proizvođača superautomobila s one strane “velike bare”, koji otvoreno bacaju rukavicu europskim vladarima ceste i najavljuju rušenje rekorda “zelenog pakla”, staze koja je jedino relevantno mjerilo svakog pravog zaljubljenika u brzinu. Takvu retoriku već smo imali priliku vidjeti u najavama tvrtke Hennessey, koja proizvodi Venom, automobil koji je s brzinom većom od 435 km/h, trenutno vlasnik titule nabržeg serijskog automobila na svijetu, no sada se pojavio još jedan igrač koji bi mogao pomrsiti planove europske konkurencije.

Falcon F7 dolazi nam iz Detroita, “grada automobila” i sudeći po brojkama, ekipa se nimalo ne šali. Lagana “monokok” šasija napravljena od kombinacije tehnološki naprednih materijala poput aluminija, ugljičnih vlakana i kevlara osigurava visoku čvrstoću dok istovremeno omogućava velike uštede na masi automobila. No, ono što ga čini opasnom konkurencijom skriva se ispod poklopca motora, tehnološki V8 dragulj tvrtke Lingenfelter Performance nudi vam 1100 konjskih snaga koji se prenose na podlogu preko šesterostupanjskog automatskog mjenjača s dvije spojke. Sve to omogućava sprint do stotke već za 2,7 sekundi i maksimalnu brzinu 320 km/h uz brutalne performanse.

Da bi se nakon divljanja i uspješno zaustavili, tu su ogromne Brembo ugljično-keramičke kočnice na svim kotačima. Sve to zaokružuje prilično spartanski uređena unutrašnjost, koja je izvedena baš po našoj mjeri. Ne znamo da li će Falcon F7 stvarno predstavljati ozbiljnog konkurenta nekim razvikanijim superautomobilima s europskih cesta, ali kad pogledamo brojke, nekim od njih mogao bi zadati ozbiljnu glavobolju, posebno kad spomenemo da je cijena ovog automobila oko 195.000 dolara, što je odprilike upola manje nego što morate izdvojiti za Lamborghini Aventador.

Tags
Back to top button
Close