Birtija

Čudni proizvodi na kojima su se ljudi obogatili

Sigurno ste već čuli za susjedovog prijatelja koji se obogatio na nekoj gluposti. Saznajte koji su proizvodi stvarno obogatili svoje vlasnike.

1. Tamagotchi

Zarada: 900 milijuna dolara

proizvodi-001

Spas za svakog roditelja, ovi virtualni ljubimci vladali su sredinom devedesetih. Procjena je kako je prodano 76 milijuna malih ručnih čuda.

2. Lažni zubi

Zarada: 50 milijuna dolara

proizvodi-002

Ideja koja je obogatila Jonaha Whitea je bila da izradi lažne zube koji bi podsjećali na nekog rednecka. Naravno, uspio je i od 1993. godine zarađuje milijune.

3. Crocsice

Zarada: Milijarda dolara godišnje

proizvodi-003

Ako stavimo na stranu Crocsice kao neizbježan ljetni detalj, one ipak nisu pravi modni favorit. Nastale su između par prijatelja kako bi se u nečem mogli šetati kada su u spa centru, i postale su globalno čudo.

4. Post-It

Zarada: Milijarda dolara godišnje

proizvodi-004

Post-It je nastao slučajno u 3M tvornici kada su testirali ljepilo za papir. Odlučili su to ponuditi i od tada zarađuju kao ludi iako je patent istekao u devedesetim.

5. Riba koja govori

Zarada: Nepoznata

proizvodi-005

Sigurno se sjećate ribe koja govori i pjeva. Gemmy Industries, tvorac tog čuda, nikada nisu objavili točnu zaradu, ali je procjena kako se radi o nekoliko stotina milijuna.

6. Opruga Slinky

Zarada: 3 milijarde dolara

proizvodi-006

Ova opruga nastala je od strane jednog inženjera 1943. godine kada je htio stabilizirati teret na brodu. Uočio je kako se zanimljivo kreće po stepenicama i uložio 500 dolara u proizvodnju. Prvih 400 komada je prodano u jednom danu i sve ostalo je povijest. Od 1945 do 2005. godine ukupno je prodano 300 milijuna.

7. Voda u boci

Zarada: +60 milijardi dolara godišnje

proizvodi-007

Iako imamo vjerojatno najkvalitetniju vodu na svijetu, voda u boci je nešto što se mora imati. Potrošnja svake godine raste za što smo zaslužni upravo mi.

8. Dekica Toplica

Zarada: 500 milijuna dolara

proizvodi-008

Priznajte, čitate ovaj članak zamotani u svoju dekicu toplicu. Niste jedini jer je ukupno prodano više od 30 milijuna komada.

9. Furby

Zarada: 500 milijuna dolara godišnje (na vrhuncu)

proizvodi-009

Jedan od prvih uspješnih kućnih “robota” bio je Furby. S početnom cijenom od 35$ osvojio je svakog.

10. Kleenex maramice

Zarada: 1.7 milijardi dolara godišnje

proizvodi-010

Početno reklamiran 1924. godine kao sredstvo za skidanje šminke, maramica je postala pravi hit, pogotovo kada se predstavilo kao sredstvo za sprečavanje širenja gripe i prehlade.

11. Kamen ljubimac

Zarada: 6.1 milijun dolara

proizvodi-011

Nakon što je izludio slušajući svoje prijatelje o njihovim problemima s kućnim ljubimcima, Gary Dahl odlučio je prodavati ljubimca s kojim nema puno brige – kamen. Uz kamen dolazilo je uputstvo na 32 stranice i što mu je na kraju donijelo vrlo lijep džeparac.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close