Brzina

Top 10 zakonskih problema kod auto imena

U tjednu kada je Porsche “zamolio” Aston Martina da promjene ime svojeg modela Vanatage GT3 u GT12, provjerili smo sličnosti koje su se događale u svijetu auto industrije. I naravno, ono što se događalo s imenima poznatih automobila, moglo je ispasti potpuno drugačije.

1. Aston Martin GT3 promijenio ime nakon Porscheove primjedbe

auto-imena-sud-009

Sjećate se divljeg Astona GT3 koje se pojavio na sajmu u Ženevi? Problem je nastao kada je Porsche uložio žalbu na ime GT3 i cijela serija morala je mijenjati ime u GT12. Možda zvuči okrutno, ali nastavite čitati, nije ni Porsche lako prolazio.

2. Peugeot natjerao Porsche da promjeni svoj 901 u 911

auto-imena-sud-006

Jedna od najlegendarnijih promjena dogodila se nakon što je Porsche ime svom modelu dao 901. Peugeot se žalio kako su oni zaštitili oznaku s tri broja i nulom u sredini, i Porsche je morao mijenjati. Odabrali su 911 i sve ostalo je povijest.

3. Citroen Picasso protiv obitelji

auto-imena-sud-007

Nakon što je izašao 1999. godine, ovaj model je stekao veliku popularnost. Dozvolu za korištenje imena dobili su od sina, Claudea Picassa, i sve je išlo super dok se nije javila unuka Marina koje nije željela da se ime njihovog djeda veže za nešto tako banalno kao što je automobil. Model još uvijek postoji, iako su veliko napori da se to promjeni.

4.  Ford izgubio ime GT40

auto-imena-sud-008

Sjećate se legendarnog Forda GT40 koji je osvojio Le Mans? Ford je želio iskoristiti to ime i na njegovom nasljedniku, ali je sud odlučio kako je trgovina dijelovima iz Cincinnatija uzela prava na to ime 1999. godine. Željeli su 40 milijuna dolara za ime, a Ford je jednostavno izbacio brojku 40, i dobili smo Ford GT.

5. Ford i Ferrari

auto-imena-sud-005

Ne tako davne 2011. godine, Ferrari je predstavio svoj novi model formule koju su nazvali F150. Ford je zatražio promjenu jer se ime bilo preblizu njihovom F-150 i Ferrari je morao promijeniti ime. Odabrali su Ferrari F150th Italia.

6. Audi protiv Alfe Romea radi Q4

auto-imena-sud-004

Tvrtka iz Ingolstadta još nije ni izbacila svoj model između Q3 i Q5, koji je trebao imati ime Q4, a već su se oglasili iz talijanskog diva Alfa Romeo. Tvrde da imaju prava na to ime zbog svog sustava za sva četiri kotača i pregovori su još uvijek u tijeku.

7. Zoe Renault na sudu protiv Zoe Renault

auto-imena-sud-003

Obitelji dviju cura koje se zovu Zoe Renault, tužile su automobilskog diva jer nisu željeli da se ime njihovih kćeri veže uz automobil. Budući kako je već 122 primjerka ovog električnog automobila jurilo po svijetu, Renault je tvrdio kako je to glupa tužba. Suci su se složili s njima.

8. AC Cobra traje i traje

auto-imena-sud-002

AC Cobra je jedno od najpoznatijih imena u automobilskoj povijesti. Zbog atraktivnog imena, Cobra je stalno na udaru i skoro da nemaju dana bez sudskih navlačenja. Toliko su tvrdi oko imena da čak i službena replika ima ime AC MkVI.

9. Tesla Model E protiv Forda

9musk

Elon Musk, osnivač Tesle, na godišnjem sastanku obznanio je kako će se novi model zvati Model E. Naravno, to su čuli u Fordu, i prije nego je sve počelo, ime se mijenjalo. Možda i bolje jer bi tada Tesla imala 3 modela, S-E-X.

10. Britanci i opet Ford

auto-imena-sud-001

Davne 1979. godine, mali britanski auti proizvođač Dutton, izbacio je svoj model Sierra, kao Escorta za teren. Problem je nastao kako je Ford, tri godine kasnije izbavio svoju Sierru i tražio od Duttona da prekine proizvodnju. Na njihovu nesreću, sud je presudio u korist Duttona i Sierra se proizvodila do 1989. godine.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close