Kulturnjak

Najbolje parodije svih vremena

Ako ste među onima koji vole dobru komediju, sigurno ste i obožavatelji parodija. Iako su većinom sprdnja, parodije mogu izmamiti osmijeh čak i najtvrdokornije stijene. Kako smo i sami štovatelji parodija, odlučili smo sastaviti listu najboljih parodija koje bi svatko trebao pogledati. Krenite redom kako su parodije pisane, sigurno nećete požaliti.

1. Spaceballs

Obožavate “Star Wars” filmove? Onda su “Spaceballsi” film za vas jer su parodija na vaše omiljene likove. Dovoljno je reći kako je redatelj Mel Brooks, otac pravih parodija.

[divider]

2. Top Secret

Parodija na tematiku Drugog svjetskog rata je jedna od najboljih parodija svih vremena. Mladi Val Kilmer glumi rock zvijezdu koja dolazi u Njemačku i priključuje se pokretu otpora.

[divider]

3. Naked gun 1,2,3

Dovoljno je reći – Frank Drebin. Frank je smotan policajac (kojeg glumi Leslie Nielsen), koji se u sva tri dijela maksimalno sprda sa svim vezano uz policiju. Ipak je to parodija.

[divider]

4. Hot Shots 1,2

Ako niste, pogledajte parodije u kojima glumi Charlie Sheen iz vremena kada je još koliko toliko funkcionirao bez kokaina i prostitutki. Prvi dio je parodija na “Top Gun” dok je drugi dio uzeo za zub “Ramba”.

[divider]

5. Scary Movie 1,2,3…

Iako se serijal “Scary Movie” lagano pogoršavao sa svakim sljedećim snimanjem, ipak zaslužuje mjesto na ovoj listi. Svaki dio na zub uzme neke od horora pa se tako prvi dio obrušio na “Znam što si radila prošlog ljeta.” Svakako pogledati, barem prva dva.

[divider]

6. Robin Hood: Man in Thigts

Kada Mel Brooks uzme redateljsku palicu i snimi Robin Hooda, to mora biti dobro. Ovoga puta Robin Hood je muškarac u tajicama koji se vraća kako bi spasio kraljevstvo.

[divider]

7. Johnny English

Naravno, kada se vidi Rowan Atkinson na plakatu filma, odmah je jasno da se radi o komediji. Ovoga puta se radi o parodiji na špijunske filmove budući da je Johnny English sve samo ne pravi špijun.

[divider]

8. Airplane

Airplane je jedna od rijetkih parodija koja se skoro uvijek nađe na top listama najboljih komedija svih vremena. Ako niste, provjerite zašto.

[divider]

9. MacGruber

Sjećate se MacGyvera i njegove sposobnosti da se prilagodi svakoj situaciji iako ima samo spajalicu u džepu? Upoznajte MacGrubera, parodiju na sve što je bio MacGyver.

[divider]

10. Loaded Weapon

Emilio Estevez, rođeni brat Charlie Sheena, glumi glavnu ulogu u parodiji koja je kao temelj uzela legendarne nastavke “Smrtonosnog oružja”. Odlična parodija u kojoj je također Samuel L. Jackson.

[divider]

11. Blazing Sadles

Ako imate više od 30 godina sigurno ste nekoliko puta na našoj televiziji gledali “Vrući u sedlu”. Film koji se ne zaboravlja je naravno djelo Mela Brooksa, koji se kao i u svim filmovima, pojavljuje u barem jednoj ulozi.

[divider]

12. Austin Powers

Ako ništa drugo, pogledajte nešto od “Austin Powersa” kako bi upoznali Fat Basdarda, najgnjusnijeg zlikovca svih vremena. Tu su i Beyonce, Heather Graham i Elizabeth Hurley.

[divider]

13. Spy Hard

“Spy Hard” je još jedna od špijunskih parodija, ali ovoga puta s Leslie Nielsenom u glavnoj ulozi. I to naravno, ne može biti loše.

[divider]

14. Don’t Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice

Vjerojatno najlegendarnija parodija na listi je “Ne budi zao kada ispijaš juice u predgrađu” koja prati ekipu crnaca u kvartu. Film je nastao nakon odličnog “Petka”, i u velikom dijelu je parodija na taj film.

[divider]

15. History of the World

Mel Brooks i njegova vizija prošlosti. Nema boljeg, iako još uvijek očekujemo drugi dio je se službeno ovaj film zove “History of the World: Part I”.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close