Birtija

Malo poznate činjenice o Guinnessu

Kako smo nedavno posjetili mjesto gdje je sve počelo, shvatili smo da iza Guinnessa, pivovare koja proizvodi najpoznatije pivo na svijetu stoji prilično zanimljiva priča. Priča koja započela davne 1759. godine, kad je Arthur Guinness proizveo prvu pintu ovog legendarnog piva u pivovari u ulici St. James Gate u Dublinu. Danas, nakon više od 250 godina, Guinness je jedan od najuspješnijih pivskih brandova na svijetu, a ako se ikada nađete u Dublinu, svakako vam preporučujemo da posjetite pivovaru i na kraju obilaska ispijajući najbolju pintu Guinness stouta uživate u panoramskom pogledu na Dublin iz Gravity bara na samom vrhu pivovare. Do tada, upoznajte se s činjenicama koje prate povijest najpoznatijeg piva na svijetu.

1. Točenje Guinnessa je umjetnost, a da bi se natočila savršena pinta potrebno je točno 119,5 sekundi. Točenjem pod 45 supnjeva pivo se prvo toči do 2/3 čaše nakon čega se ostavlja da odstoji dok se tekućina potpuno ne smiri, a zatim se čaša dopunjuje i servira pri točno 6 stupnjeva celziusa.

2. Gotovo 40% Guinnessa konzumira se na afričkom tržištu, a od pet pivovara u vlasništvu Guinnessa, čak ih se tri nalaze u Africi. Jedna od njih nalazi se u Nigeriji, koja je drugo najveće tržište Guinnessa nakon Velike Britanije. Irska je na trećem mjestu, a zatim slijede Kamerun i SAD.

3. Bogat željezom i antioksidansima, Guinness spada među manje kalorična pića, a sve dok ga konzumirate u granicama normale, ne morate se bojati razvijanja pivskog trbuha. Pinta sadrži samo 198 kalorija, što je manje od mnogih sokova, vina, mlijeka, pa čak i od nekih “light” piva (iako njih ne računamo pod pivo).  

4. Kad je 1759, Arthur Guinness krenuo u posao proizvodnje piva u ulici St. James Gate u Dublinu, bio je toliko siguran u svoj proizvod da je pivnicu uzeo u najam na čak 9000 godina. Zanimljivo je da je tada dogovorena i godišnja cijena najma od odprilike 470 kuna.

Screen Shot 2015-03-23 at 01.02.41

5. Svakoga dana u svijetu se proda više od deset milijuna čaša Guinness piva. Mi definitivno popravljamo statistiku, a vi? 

6. Poznati slogan “Guinness je dobar za vas” još se uvijek upotrebljava u mnogim dijelovima svijeta. No iako iz Guinnessa više ne podržavaju taj slogan, neka su istraživanja pokazala da je pijenje Guinness piva dobro za vaše srce. 

7. Iako izgleda crne boje, sljedeći put kad ćete ispijati pintu Guinnessa prinesite je svijetlu i vidjeti ćete da je u stvari tamnocrvene boje. Iz Guinnessa navode da se boja pripisuje postupku prilikom kojeg se prži ječmeni slad.

8. Svake godine u svijetu se proda oko 850 milijuna litara Guinnessa, a tijekom jednog ciklusa proizvodnje u Dublinskoj pivovari na adresi St. James Gate fermentira čak 2.304.000 pinti piva.  

bg-guinness

9. Tradicionalno, Guinness je smatran dobrim poslodavcem, pa je svaki radnik imao pravo na dvije pinte piva dnevno, ali i na mnoge druge beneficije. Radnicima koji su odlazili u frontu tijekom Svijetskih ratova, Guinness je garantirao posao na povratku, kao i isplatu dijela plaće familijama tijekom vremena službe.

10. Originalno kreirana 1954. godine kako bi razriješila mnoga neobična pitanja koja su postavljala tijekom pijanih druženja, Guinnessova Knjiga Rekorda zamisao je zaposlenika pivovare i zamišljenja je kao dar u svrhe marketinškog oglašavanja. Nakon nevjerojatnog uspjeha, od 1955. godine, knjiga se izdaje jednom godišnje. 

11. Guinness je jedan od prvih brendova koji je zaštitio svoj znak. Prepoznatljiva Guinnessova harfa, registriana je i zaštićena 1875. godine. Pojavljuje se uvijek sa svojim ravnim dijelom s lijeve strane, što je obrnuto od simbola koji se često nalazi na zastavama i dokumentima republike Irske.

Tags
Back to top button
Close