Birtija

Braggot – pivo s medom

Vrijeme je da stupimo malo ozbiljnije u pivske vode i zato smo odlučili zatražiti pomoć od specijaliziranog pivskog portala Pivnica.net. Portal je naravno namijenjen pivopijama, ali i pivskom gospodarstvu pa ćete tamo naći apsolutno sve o pivi. Za početak, upoznajte braggot – savršeni okus koje miješa pivo i med.

Kako kaže Urban Dictionary, braggot je osoba koja se ponaša kao da je superiorna u odnosu na druge i koja spominje imena slavnih ličnosti, da bi impresionirala auditorij, dakle ima negativne osobine, ali po ljubiteljima kraft piva, to je zapravo dobra stvar, starodavni pivski stil, zaboravljen, ali nikada potpuno iščezao, koji se polako vraća. Piše Eater.com.

Neki kažu da je Braggot (tijekom vremena u raznim kulturama zabilježene su i verzije bragot, bragaut, bracket i bragawd) pivo pomiješano s drugim drevnim fermentiranim pićem, medovinom, dok drugi drže da Braggot jeste medovina napravljena od žitarica i hmelja. Bilo kako bilo, riječ je o amalgamu medovine (ili medenog vina), alkoholnog pića, kod kojeg se koristi med kao izvor šećera za fermentaciju, i piva, dakle pića koje se proizvodi od žitnog slada kao izvora šećera, uz dodatak hmelja za uravnoteženje okusa gorčinom.

Povijest toga stila je diskutabilna, baš kao i gotovo čitava povijest piva. Neki kažu da riječ Braggot ima velški korijen i da „brag” znači slad, a „got” – „pčelinje saće”, dok drugi kažu da se radi o irskom stilu, a treći da je Braggot engleska izmišljotina za vrijeme korizme. No, mnogi povjesničari vjeruju da nastanak Braggota valja smjestiti daleko u povijest, u prvo tisućljeće prije Krista, u vrijeme plemena Pikti, koje je željeznom rukom vladalo Škotskom do devetog stoljeća.

Samuel-Adams-Honey-Queen-Braggot-label

Braggot se tradicionalno proizvodi od pedeset posto meda i pedeset posto slada, iako o tome ne postoji čvrsto pravilo. Med se može dodati u pivo tijekom fermentacije, ili se može ubaciti u kotao za vrijeme kuhanja. Neki zastupaju tvrdnju da Bragget trebaju radili gostioničari, miješajući pivo, medovinu i začine na šanku. Radi produbljivanja okusa može se dodati razno bilje i začini, poput korijandera, muškatnog oraščića, anisa, borovnice i češnjaka. U konačnici, okus Braggota trebao bi biti uravnotežen između žitarica, cvjetnih osobina meda i začinskih tonova, gorki hmelj trebao bi anulirati svekoliku slatkoću.

Ali, kako ne postoji jasna predodžba o definiciji Braggota, postoje i različite varijacije toga pića. Vrste i okusi meda mogu značajno varirati, a isto je i s odnosom slada i meda. I vrsta piva koja se koristi može biti različita. Braggot tako može imati tonove prženja, karamela, čokolade i tamnog jantarnog meda ili može biti okarakterizirano blagim okusom slada i nježnog svijetlog meda. Mješavina okusa dodatno se može obogatiti dimljenim ladom, odležavanjem u bačvama ili divljim kvascima. Ovisno o vrsti slada, spektar boja kreće se od boje slame do potpuno crne. I udio alkohola kod ovog piva može značajno varirati – od 6 do čak 13 posto.

braggot1

Izvor: pivnica.net

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close