Brzina

10 najvećih kazni za brzinu na svijetu

Lagano se vozite po lokalnim cestama, djevojka na suvozačkom mjestu, ruka vani, svira vaša omiljena pjesma, sve u svemu idealan dan. I od nikud iskoči lizaljka, čovjek u plavim vam priopći da ste se vozili malo iznad ograničenja i kako je došlo vrijeme da napunite državni proračun novcem izdvojenim za lijepi piknik. Ovo je priča koju je barem jednom svatko od nas doživio, ali kada saznate koliko su kazne u drugim državama svijeta, skužit ćete kako smo i dobro prošli. Dobrodošli u svijet visokih kazni.

10. Virginia i 21 tisuću kuna

which-speeding-offence-is-worse-ftr

Kažu kako je Virginia lijepa američka država, ali zapravo je od prije desetak godina prava noćna mora za vozače i trenutno je država s najvećim kaznama u SAD-u. Trenutno je na snazi zakon po kojem su kazne za brzu vožnju do 21 tisuću kuna. Na svaki mp/h na sat koji prekoračite, dodajte se 35 kuna, što se dodaje na početne iznose. Sami troškovi kazne su 430 kuna, ali kako kažu ožalošćeni vozači, ne gine vam kazna za vožnju koja nije prilagođena uvjetima, tj. +1000$ na sve ostalo.

9. BWM + mobitel = 32.500 kn

najveće-kazne--za-brzinu-002

Engleski poslovnjak Ronald Klos najbolje je naučio kako nije dobro brzo voziti i razgovarati na mobitel. Sa svojim BMW-om jurio je oko 200 km/h kada ga je poslikala kamera, na što se dovezalo razgovaranje na mobitel. Ovo ga je koštalo samo 32 tisuće i nešto kuna.

8. Kanađanin pristao na dogovor od 84.000 kuna

najveće-kazne--za-brzinu-003

Jedan kanadski motociklist je pristao platiti kaznu od 84.000 kuna samo da mu ne oduzmu vozačku zbog brze vožnje. Sud je naravno pristao i zanemario činjenicu kako se vozio 220 km/h kroz naseljeno područje.

7. Finac pozelenio radi 20 km/h previše

najveće-kazne--za-brzinu-004

Sigurno ste već čuli kako se u Finskoj kazne pišu s obzirom na visinu prihoda. Reima Kuisla, “nažalost” zarađuje 7 milijuna eura godišnje, pa je tako morao platiti više od 400 tisuća kuna za vožnju 20 km/h više nego dozvoljenih 70 km/h. Naravno, požalio se na Facebooku i dospio na listu.

6. Samo 720 tisuća kuna

najveće-kazne--za-brzinu-005

Kada se radi prekršaja zaustavi direktor Anssi Vanjoki, za očekivati je kako će se dobro napuniti državna blagajna. Tako je i bilo jer se Anssi odlučio ispuhati na svom Harleyu i zbog 20 km/h previše platio 720 tisuća kuna. Kasnije se naravno žalio na odluku.

5. Ode Lambo

najveće-kazne--za-brzinu-006

Najnesretnija osoba na ovoj listi je vlasnik Lamborghinija Gallarda iz Australije. On je ostavio svog ljubimca na servisu te se mehaničar odlučio provozati po kvartu. Zbog prekoračenja 75 km/h, policija je odmah zaplijenila vozilo, bez obzira što nije vozio vlasnik. Zaboravili smo napomenuti kako je cijena vozila oko milijun i 400 tisuća kuna?

4. Milijun i pol kuna za bogatog Finca

najveće-kazne--za-brzinu-007

Davne 2004. godine, kralj kobasica Jussi Salonoja odlučio je “podariti” državi milijun i pol kuna. Kako nije znao na koji način to izvesti, odlučio se provozati 75 km/h na mjestu gdje je dozvoljeno 40 km/h. Kazna je bila u skladu s primanjima pa mu se tako želja ostvarila i olakšan je za milijun i pol kuna.

3. Samo 2 milijuna kuna

najveće-kazne--za-brzinu-008

Kako se Švicarska također voli prilagoditi milijunašima koji imaju tešku nogu na gasu, tako se prilagodila kada je kaznila jednog sugrađanina koji ima u banci 22 milijuna eura. Zbog vožnje 50 km/h iznad ograničenja, sud je odredio kako treba uplatiti u državni proračun 2 milijuna kuna. Navodno je kazna tako visoka zbog činjenice kako mu to nije bilo prvi put.

2. Obožavatelj SLR-a

najveće-kazne--za-brzinu-009

Najveća službena kazna ikada napisana je u vlasništvu Švicarca koji je morao platiti skoro 5 milijuna kuna jer se sa svojim Mercedesom SLR provozao 270 km/h. Okrutna zemlja za one koji vole brzu vožnju.

1. Kada tata poludi

najveće-kazne--za-brzinu-010

Isto kao i u slučaju s Gallardom, ovdje je riječ o zapljeni vozila. Ne bilo kakvog, već Bugatti Veyrona koji košta 15 milijuna kuna. Ovaj Veyron je prvi koji je uvezen u Nizozemsku i pripadao je Michelu Perridonu, direktoru Trust International BV. Da ima razmaženog sina je valjda i sam znao, ali nije očekivao da će sin uzeti njegovog Veyrona i provozati se Rotterdamom. Ne samo da se provozao već se vozio 160 km/h u zoni gdje je dozvoljeno 80 km/h. Dovoljno dobar razlog za zapljenu, ali i batine. Navodno.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close