MachoChef

Čišćenje i filetiranje ribe

Mnogo ljudi ne voli ribu, neki zbog čišćenja ljuski i utrobe, neki zbog njihovih kosti, a mnogi zbog oba razloga. Donosimo vam upute kako najjednostavnije očistiti i filetirati ribu, te ju ukusno pripremit kako bi bez problema mogli uživati u ovoj zdravoj i hranjivoj namirnici.

Prvo je potrebno kupiti svježu ribu. Svježinu ribe možete provjeriti pogledom, dodirom i njuhom. Na dodir mora biti elastična, znači kada ju pritisnete prstom u meso, to meso se mora vratiti u početni položaj. Škrge moraju biti žarko crvene, a oči bistre. Te ne smije biti neugodnog mirisa. Tada znate da imate svježu ribu.

Osim ribe potreban vam je oštar nož (ili više njih) i pinceta za riblje kosti.

WP_20150127_10_31_45_Pro

Uvijek se postavlja pitanje, da li se riba čisti od glave ili od repa. Riblje ljuske se čiste od repa i to tako da ribu lijevom rukom uhvatite za glavu, a desnom rukom nožem pod kutom stružete od repa prema glavi i pritom čistite ljuske.

WP_20150127_10_35_41_Pro

Kad očistite sve ljuske, nemojte zaboraviti one na trbuhu i oko repa, ribu dobro isperite i zarežite nožem od škrga, po trbuhu prema analnom otvoru.

WP_20150127_10_41_01_Pro

Vađenje utrobe je mnogim ljudima gadljiv posao, ali ako to učinite na slijedeći način bit ćete gotovi u sekundi i bez doticaja sa crijevima i ostalim unutarnjim organima. Gurnite kažiprst kroz škrge, te ih lagano vucite van iz glave, kako izvlačite škrge, tako će vam cijeli probavni trakt sa unutarnjim organima izaći iz utrobe i imate čistu ribu.

WP_20150127_10_42_46_Pro

Ribu opet dobro isperite, osušite i spremna je za filetiranje. Ovdje ću vam pokazati dva načina filetiranja ribe. Kod prvog uzmite oštar nož, ribu zarežite kod škrga skroz do kosti i laganim potezima režite od gornje peraje meso uz kost. Sve do repa s gornje strane i do polovice kralježnice s donje strane.

WP_20150127_10_48_38_Pro

Tu počinju rebra. Najlakše vam je ovo raditi sa fleksibilnim nožem. Pratite rebra, te uz njih režite meso kako bi odvojili cijeli file. Koji u konačnici ovako izgleda.

WP_20150127_10_50_05_Pro

Drugi način je da čvrstim nožem počnete rezati od repa i uz kost režete skroz do glave, te pritom prerežete rebra.

WP_20150127_10_51_57_Pro

Tada je potrebno fleksibilnim nožem odvojiti rebra.

WP_20150127_10_56_04_Pro

U oba slučaja niste još gotovi sa filetiranjem jer su vam ostale male kosti koje se nalaze po sredini samog fileta. Njih je najlakše izvaditi pincetom.

WP_20150127_10_58_46_Pro

Ovako izgledaju fileti bez kosti.

WP_20150127_11_03_44_Pro

Sada sa njima možete raditi što vas je volja. Kuhati, peči, pohati, pirjati… Ja ih najviše volim na grilu ili na brudet. S obzirom da nije vrijeme roštiljanja, dat ću vam recept za brudet. Na ovaj način možete očistiti i filetirati gotovo sve morske i slatkovodne ribe.

Sastojci (za dvije osobe):

– 1 riba od 800g

– 2 glavice luka

– 5 češnjeva češnjaka

– 3 dcl suhog bijelog vina

– lovor

– 1 konzerva pelata ili još bolje svježa rajčica u sezoni

– peršinov list

– sol

– papar

– šećer

– maslinovo ulje

Od glave, repa i kosti koji su vam ostali prilikom filetiranja napravite temeljac. U hladnu vodu stavite glavu, rep, kosti, glavicu luka, 3 češnja češnjaka, lovor,malo maslinovog ulja i peršinovo lišće. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se temeljac ne reducira na trećinu početne količine tekućine. Ta količina temeljca vam je dovoljna za dva brudeta, tako da možete pola ostaviti, a pola zamrznuti i upotrijebiti slijedeći puta.

Na maslinovom ulju dinstajte na polumjesece narezan luk. Kad dobije lijepu žutu boju dodajte lovor i 2 češnja češnjaka. Čim češnjak zamiriše ulijte pelate i dodajte filete ribe. Podlijevajte ribljim temeljce. Začinite po želji i pred kraj dodajte sitno sjeckani peršin. Ribi ne treba dugo ga bude gotova, tako da ne dolijevajte previše tekućine. Uz brudet poslužite tjesteninu ili nkei drugi prilog po želji.

WP_20150127_11_52_20_Pro

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close