Hedonizam

Cabot Damascus 1911 – pištolj od četvrtine milijuna kuna

Ono što upravo gledate je Cabot Damascus 1911 pištolj koji je dobio ime po tome što je izrađen od posebne vrste materijala – Damask čelika. Damask čelik je kada se na poseban način kuje čelik, koje je posebno čvrsto i oštro, ali i vrlo skupo. Sam proces spada u drevne tehnologije i najviše se koristio za izradu mačeva od 12. do 18. stoljeća na Bliskom Istoku. Sumnja se kako se nakon toga prestala koristiti tehnika zbog nedostatka savršenog materijala. Sama tekstura čelika je vrlo prepoznatljiva jer izgledaju kao valovi, a sada su noževi vrlo cijenjeni kod profesionalnih kuhara.

Sam pištolj je izrađen od damask čelika koji se dobio preklapanjem čelika i to čak 50 puta dok se nije dobila željena tvrdoća i kontura. Sam majstor, Chad Nichols kaže kako je ovo jedini pištolj ovakve vrste na svijetu pogotovo jer je drška izrađena od mamutovog zuba.

Iako se s ovim pištoljom može normalno pucati, bilo bi šteta upropastiti savršenstvo koje predstavlja ovaj pištolj. Cijena? Oko 250 tisuća kuna. Sitnica za prave kolekcionare.

2 3

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close