Lifestyle

Bolne činjenice koje bi trebali znati o tučnjavi

Ako vam je do sada najbliže do sudjelovanja u tučnjavi bilo gledanje Jean Claude Van Dammovog filma, moramo vas pripremiti na bolnu istinu. Prava tučnjava ne izgleda tako. Zaboravite na beskonačne udarce nogom, udaranje glavom u pod, prolazak kroz staklene prozore bez ozljeda i slične stvari. U stvarnosti, sve to stvarno boli i vrlo vjerojatno da ćete nakon pravog udarca ležati na podu i zamišljati večeru s Cameron Diaz.

Prava tučnjava traje kratko (osim ako oboje niste u super borbenoj kondiciji), i vrlo brzo ćete oboje disati kao nasukani morževi, vjerojatno se držeći za natečene kvrge i razmišljati kako sve to izgleda jednostavnije na filmu. Vrijeme je da upoznamo pravu stranu tučnjave.

6. Šake od stakla

Udarac bi trebao biti najjednostavnija stvar na svijetu. Izgleda lagano i nakon toga cijelo selo kliče vaše ime i najljepša djevica postaje vaša vječna robinja. Zvuči super? Nažalost, ništa od toga. Naše šake su vrlo osjetljive stvarčice. Potrebno je puno vježbe, udaraca u vreću za boksanje i pravilnog držanja kako bi vaša šaka izdržala više od jednog pravog udarca.

Nepravilan udarac će vas vrlo vjerojatno ostaviti u defektu, pogotovo ako ste krivo stavili prste ili niste dovoljno čvrsto stisnuli šaku. Zato, budite oprezni i čuvajte vaše šake. Ako već morate u tuču, budite barem upoznati s pravilnim držanjem. Ponovite gradivo u našem ranijem članku.

>> Kako pravilno zadati udarac 

5. Samo glava?

Samo u filmovima možete vidjeti pola satne tuče sa 150 udaraca u glavu bez posljedica. Zapravo, kada se sve zbroji, udarac u glavu je vjerojatno najgora stvar koju možete učiniti. Kako je glava jedan od najčvršćih dijelova tijela, veća je šansa da ćete slomiti šaku nego pravilno pogoditi mjesto od kojeg će protivnik pasti. Pogrešno plasiran udarac u glavu i vi ste gotovi i spremni za batine. Budite pametni kod udarca u glavu.

4. Noga

Udarac nogom ima puno veću snagu od šake i svi se nadamo kako će jedan pravi pogodak završiti tuču u vašu korist. Nažalost, u stvarnosti ćete u vrlo malo situacija moći iskoristiti noge za udarac jer se tučnjava najčešće događa u malim prostorima bez šanse da izvedete vaš poznati high kick. I za taj high kick opet treba godine i godine vježbanja kako ne biste završili na leđima kao kornjača, plus, ako imate hlače, velika je šansa da će taj udarac završiti u predjelu guzice.

Korisnost noge u samoobrani je uvijek pod velikim znakom upitnika. Noga je sporija i znalac to može vrlo dobro iskoristiti, ali će vam i odnijeti dosta snage koja će vam sigurno trebati do kraja tuče. Ako ste osoba koja nema velikog iskustva dobivenog treninzima, zaboravite na noge. Osim ako nemate izlaza, a protivnikova jaja su vam na pladnju. Onda zamahnite i počnite bježati.

bar_fight-copy4801

3. Priprema i čitanje

Kada je osoba pod stresom ili u opasnosti, tijelo automatski radi stvari kako bi se zaštitilo. Tako je i kod tuče. Vaše tijelo zna da slijedi napor i vi automatski radite neke stvari koje prethode udarcu. Lagano pomaknete ramena, povučete ruku prije udarca, vrlo duboko udahnete i zamahnete. Zapravo, ako ste neiskusni, vaše tijelo viče “Ja ću sada zamahnuti”, što će malo iskusnijem borcu da ti do znanja da je vrijeme za blokiranje i kontru. Pokušajte razmišljati o svojim postupcima, kontrolirajte tijelo, ali i pokušajte uhvatiti te znakove i kod vašeg protivnika.

2. Borac

Postoji mnogo tipova ljudi među nama, ali vrlo malo ima onih koji su samo tako spremni na tučnjavu. U većini slučajeva razumna osoba će pokušati izbjeći razmjenjivanje šaka jer to vrlo rijetko rješava probleme. Osoba koja je spremna za tučnjavu ima sposobnost puštanja svoje divlje strane na vidjelo i nemilosrdno napasti i ozlijediti drugu osobu.

Čak kad se i istrenirani borac nađe u situaciji da nakon godina i godina treniranja mora upotrijebiti svoje vještine, on će više puta razmisliti da li zamahnuti. Ta granica je zapravo ono što drži našu divlju stranu obuzdanom. Kada čovjek bez obzira na situaciju može pustiti svoju divlju stranu na vidjelo, tada znate da ste u problemima. Osoba ne treba biti MMA borac da dobije borbu već koristi sve kako bi “preživjela”.

1. A vi ste?

Držite vaš bijes u sebi. Istina je da alkohol i droge puno lakše dovedu osobu preko te granice, ali tučnjava nikom ne koristi. Nažalost, jedan vaš naizgled odličan udarac može protivniku ostaviti trajne posljedice, poput gubitka oka ili zubiju, ali i ako padne s glavom u pod, paralizu, možda čak i smrt. I onda, radi jednog krivog pogleda ili prolivene pive provest ćete neko vrijeme u zatvoru. I još gore, vi ste ta osoba koja završi na podu i vaš život koji ste do tada vodili, završava.

Budite pametni, imajte sve ovo na umu kada krećete u sukob, ali i u slučaju da se morate braniti od osobe koja živi za tučnjavu.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close