Kulturnjak

4 umjetnine koje su uništene od strane budala

Nakon što je nedavno jedan mladić slučajno probušio sliku vrijednu milijune dolara, zanimalo nas je što se još uništilo radi ljudske gluposti ili bahatosti. Vrlo brzo smo pronašli nekoliko primjera koji će poslužiti kao primjer kako je vrlo jednostavno uništiti nešto što je izdržalo stotine godine, a uništeno u sekundi.

4. Napoleonov stolac

245261_v1

Kada bi radili kao zaštitar u muzeju sigurno bi vam puno toga palo na pamet budući da bi cijele noći bili sami. Jedna od stvari koja vam sigurno ne bi pala na pamet jest odmaranje na primjerku izložbe. Taj primjerak je bio Napoleonov stolac star više od 200 godina kojeg je sam veliki vojskovođa koristio. Nažalost, upravo je taj stolac pametan zaštitar odlučio isprobati i nepovratno uništio stolac.

3. Narcisov guz

245257

Za vrijeme jedne izložbe u Australiji jednoj djevojci se toliko svidio kip Narcisa da ga je odlučila poljubiti. Namazala je usne crvenim ružom i dala mu sočnu pusu u desni guz. Veliki problem je bio što je taj kip star oko 200 godina i što ruž za usne ostavlja trag koji je nemoguće iz izbrisati. Pametno, nema što.

2. Slika u šampanjac

245263_v1

Italija je zemlja prepuna umjetnosti, ali i mjesto od kuda su potekli neki od najvećih umjetnika svih vremena. Ali Italija je i zemlja bahatih političara i zalizanih muškarčića i zato nikom neće biti čudno što su se našli na ovoj listi.

Za vrijeme novogodišnje zabave jedan političar je svoju spretnost otvaranja šampanjca pokazao tako da je ispalio čep u 200 godina staro ulje na platnu. Šteta još uvijek nije sanirana, već još uvijek stoji zalijepljen selotejp kao podsjetnik na glupost.

1. 2,000 godina staro

245259_v1

Kada bi birali izvođača radova za vrlo važan muzej u povijesti vaše države, sigurno bi izabrali nekog sposobnog i iskusnog koji je već radio sa starinama. Nažalost, upravitelji indijskog muzeja nisu tako razmišljali i za popravak muzeja pozvali lokalne štemere. Već pri premještanju jednog od prvih kipova uspjeli su napraviti veliku štetu. Naime, umjesto da koriste specijalizirana dizala i nosače, ekipa je kablovima vukla 2,000 godina star kip i razbila ga u komade, nepovratno.

Kako je dalje završilo? Nitko ne zna, budući da su radovi nekako završeni, a kip su pokušali sakriti, opet neuspješno.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close