Brzina

Vraća se legendarna Honda NSX

Kad je Honda davne 1991. godine na tržište izbacila prvi NSX primjerak, taj datum je označio prekretnicu u proizvodnji superautomobila kakve smo do tada poznavali. NSX, tehnološko čudo iz Honde bio je prvi serijski automobil čija je “monocoque” šasija bila kompletno izvedena od aluminija, a u proizvodnji su korištene i mnoge tehnologije koje su preuzete direktno iz Hondinog F1 programa. Dovoljno je reći da je na usavršavanju NSX-a radio i nikad prežaljeni Ayrton Senna, a cilj Honde je bio da proizvede automobil koji će biti pouzdaniji i jeftiniji od bilo kojeg europskog superautomobila, dok će u isto vrijeme nuditi jednake ili bolje performanse. Honda je u tome uspjela, a NSX se uz manje preinake proizvodio sve do 2005. kada je proizvodnja zaustavljena.

Od tada, mnogi fanovi NSX-a, s nestrpljenjem su čekali nasljednika, a nakon desetljeća zatišja i ponekog predstavljenog koncepta, NSX se ponovo vraća i istog trena katapultira Hondu ponovo među najveće tehnološke inovatore kad su u pitanju proizvođači automobila. Šasija je ovog puta izvedena od kombinacije aluminija i čelika visoke čvrstoće, dok je podnica automobila napravljena od ugljičnih vlakana.

Sve to novi NSX čini nešto težim od originala, no zato je tu potpuno novi središnje postavljen bi-turbo V6 motor uparen s tri elektromotora koji će u kombinaciji isporučivati više od 550 konja uz kako iz Honde tvrde, potrošnju koju inače nude motori sa četiri cilindra. Za potvrdu ovih riječi morati ćemo pričekati prve testove novog NSX-a, a do tada možemo samo uživati u galeriji fotografija novog supersportaša iz Honde.

Tags
Back to top button
Close