Kulturnjak

Craft pivovara – Nova runda

Nakon toliko dugo vremena i poznavanja tek nekoliko vrsta glavnih pivovara i njihovih pulena, konačno se nešto događa i kod nas što se tiče pivarstva. Uz već poznatu Medvedgradsku pivovaru koja je na oduševljenje svih nedavno izbacila i ostale dvije vrste u boci (Zlatni medvjed i Crna kraljica), počele su se pojavljivati i craft pivovare koji su već duže prisutne u svijetu, ali tek nedavno kod nas. Za njih je posebno da se za proizvodnju pive posvećuje puno više pažnje, ali i veća spremnost da se proba nešto drugačije pa se tako često kod njih mogu susresti vrste koje ćemo teško naći na policama u trgovini.

Među prvima u Hrvatskoj ističu se dvije craft pivovare – Zmajska pivovara i Nova runda. Zmajska pivovara je djelo poznatog pivara Andreja Čapke koji proizvodi vrstu porter i pale ale, te se ove odlične pive mogu probati već na dosta lokacija. Uskoro više o Zmajskoj pivovari budući da ćemo uskoro i popričati s Andrejom.

Nova runda pak je svoj put u svijet pive krenula na malo neuobičajen način za ove prostore – putem grupnog financiranja.Vlasnici Marko Filipin i Miroslav Šuvak, vrsni i nagrađivani pivari, su tako skupili ponešto novaca za pogon i krenuli s kuhanjem piva. Trenutno proizvode american pale ale pivu, dok im je cilj proizvoditi tradicionalne cask aleove. Važno je napomenuti kako dečki vjeruju u pravu točenu pivu pa se tako njihova piva neće proizvoditi u bocama, već ćete u njihovim pivama moći uživati na nekoliko lokacija. Za sada to su Ro&Do pubRocket Burger CaffePizzeria O’HaraSherry’s – coffee & wine barBistro ŠalšaCaffe U dvorištuLegend Rider’s Caffe i Pani Zagreb. Lista lokacija se svakog tjedna povećava i tko zna, možda će se pojaviti u pivnici blizu vas.

Ako želite probati pivu o kojoj ste do sada samo čitali, naše domaće craft pivovare su pravi mali izvor blaga. Uzmite prijatelje i krenite u istraživanje novih pivskih okusa.


1620472_353975421393909_8833452058578341770_n 60963568-pivo-pivnica-history-nova-runda-ale-bitter-porter-homebrewing

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close