Brzina

Raminator – službeno najbrži “monster truck” na svijetu

Možda će vas na prvu loptu ime “Raminator” asocirati na neki od artikala lokalnog seks dućana, ali ako ste krenuli u tom smjeru, onda ste definitivno krenuli krivo. Ovdje se radi o vozilu čije je prirodno okruženje poligon prepun skakaonica i vozila kojima su dani odbrojani. Da, Raminator je “monster truck” od pet tona uz čije se ime od sada piše Guinnessov rekord za najbrže vozilo tog tipa na svijetu.

Rekord je oboren na trkaćoj stazi Circuit of Americas, a tom je prilikom zabilježena nova rekordna brzina od 159.5 km/h. U redu, možda se ne čini mnogo, ali kad spomenemo da se ovdje radi o vozilu od pet tona, s kotačima promjera metar i pol i vozačkom pozicijom na tri metra visine, onda se moramo zapitati tko je bio dovoljno lud da sjedne na vozačku poziciju ove zvijeri. Ako se kojim slučajem pitate kakav je motor potreban da bi vozilo ove mase jurilo tom brzinom, odgovor je 9,2 litreni Hemi, koji uz pomoć kompresora razvija više od 2000 konjskih snaga.

O tome koliko pri tome troši ne želimo ni razmišljati, bez obzira na koju razinu će pasti cijena barela nafte, no sigurni smo da bi nam ovakvo vozilo dobro došlo prilikom dosadnih gradskih gužvi. U videu koji vam donosimo u nastavku možete vidjeti kako je izgledala “borba” prilikom obaranja rekorda.

Tags
Back to top button
Close