Kulturnjak

Pet knjiga koje možete pokloniti muškarcu za Božić

Tko bi rekao, tek što smo se odmorili od ljeta i troškova za beskonačne pive na vrućem suncu, a već je na redu nova porcija trošenja. Ovoga puta tu su neizbježni božićni blagdani i bezbroj tih zelenih jelki ispod kojih mora biti hrpa darova inače slijedi nekoliko vrlo napetih dana. Ono što je najveći problem – što kupiti?

Od svih darova koji su nam pali na pamet, krenuli smo s jednim s kojim se ne može pogriješiti – knjigama. Malo smo se raspitali i porazgovarali s Leom Martinuš iz “Čitaj knjigu“, odličnom recenzenticom knjiga koja nam je savjetovala nekoliko naslova koji spadaju u sam vrh današnje ponude. Vjerujemo kako je odlično odabrala jer nas do sada nije razočarala svojim preporukama.

>> Pet knjiga koje možete pokloniti curi za Božić

Zato, ako slučajno izgubite svoj kompas kod kupovine darova, ako ste cura pa kupujete za dečka ili ako ste muškarac za prijatelja, s knjigom nikada nećete pogriješiti. Pogotovo dobro odaberite ako kupujete za tasta.

1. Policija, Jo Nesbo

policija

Najiščekivanija knjiga godine iz pera majstora krimića. Ovaj napeti i uzbudljivi detektivski roman najsloženiji je i najbrutalniji slučaj Harrya Holea jer žrtve su njegovi bivši kolege policajci, a potpuno poremećeni ubojica lišava ih života jednog po jednog i to na autentičnim lokacijama neriješenih zločina. Policija je bespomoćna – može li Harry riješiti ovaj zamršen slučaj? Vrhunski krimić oduševit će sve ljubitelje žanra.

2. Timur Vermes, Opet on

image002

Kontroverzna knjiga u kojoj vas nasmijava Hitler glavom i bradom (tj. brkovima) digla je Europu na noge. Što bi rekao Hitler kada bi se probudio u današnjem vremenu? Istodobno komična i zanimljiva, ovo je ujedno i kritika današnjem društvu. Prevedena je na 40 jezika a uskoro nas čeka i ekranizacija. Genijalno napisano štivo koje se mora pročitati!

3. Cody McClain Brown, Propuh, papuče i punica

164657_3

Što se događa kad se Amerikanac doseli u Hrvatsku kod svoje punice?  Kako sam autor ističe, htio je napisati knjigu o Hrvatskoj koja nije turistički vodič ili priča o ratu te približiti stranicama blagodati življenja u našoj zemlji. Da, blagodati, jer u usporedbi s američkim društvom i načinom života naša je zemlja pogodnija za život. A kad Amerikancu začuđenom ponašanjem Hrvata pridodate i činjenicu da se upravo uselio k punici, ispadne prava komedija pa možete očekivati sate zabave i smijeha!

4. Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao

stogodisnjak

Možda je i vama dosta svega te bi se najradije iskrali kroz prozor i nestali. Najbolji primjer u tome bit će vam ovaj simpatični stogodišnjak, jer ako je on mogao, tko ne bi? Allan odmah u startu zabunom uzima torbu prepunu dilerskog novca, pa ga osim policije traži i narko mafija. U avanturi bijega priključuje mu se veselo društvance kojem priča o svojem životu, gdje je, nesvjestan svega što se zbiva u svijetu (jer ga nikad nije zanimala politika), bio upleten u sve veće događaje 20.stoljeća. Istodobno krimić i komedija koji osvaja svojom originalnošću.

5. Erik Axl Sund, Trilogija Tko je Victoria Bergman (Soba zla, Plamen gladi, Pitijina istina)

viberZa ljubitelje vrhunskih psiholoških trilera i krimića, ova trilogija je pun pogodak. Unakažena tijela dječaka pojavljuju se po cijelom gradu a vremena za zaustaviti ubojicu vrlo je malo. Psihijatrica i detektivka pokušavaju riješiti ovaj gnjusan i kompliciran slučaj. Vrlo napeta trilogija u kojoj je priča razrađena do najsitnijih detalja s mnoštvom obrata koji ne dozvoljavaju da se knjiga ispušta iz ruku.

Lea Martinuš – Čitaj knjigu

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close