Kulturnjak

Macho.hr izbor 20 vesterna koje mora pogledati svaki muškarac

gli-spietati-5

Ako ste i malo upoznati s ovim filmskim žanrom, onda vam je jasno da se vestern žanr iz kojeg svaki muškarac može mnogo toga naučiti. Vestern je najpopularniji filmski žanr tijekom ranog dvadesetog stoljeća, pa sve do 60-ih godina kad primat preuzimaju moderni akcijski filmovi. S obzirom na hladne dane koji nam stižu, sad je idealno vrijeme da se vratite u prošlost i uživate u filmovima koji su obilježili gotovo pola stoljeća, a još su i danas obavezno “štivo” macho muškaraca diljem svijeta. Zato vam danas donosimo naš izbor 20 najboljih vestern filmova koje nikako ne smijete propustiti.

High Noon (1952)

FRONT1

Klasična priča borbe dobra i zla ispričana u realnom vremenu u kojoj Gary Cooper tumači ulogu gradskog šerifa koji se suprotstavlja skupini bandita koji pokušavaju terorizirati grad. Dovoljno je reći da je film osvojio četiri oscara i četiri zlatna globusa i definitivno vam ga preporučamo.

 

Stagecoach (1939)

935921_com_stagecoach

Stagecoach je jedan od filmova koji je koji je imao nevjerojatan utjecaj na sve buduće vesterne, a radi se o filmu koji je “predstavio” legendarnog John Waynea. Film o “9 čudnih ljudi” koji putuju kroz opasan indijanski teritorij za kojeg je poznati Orson Wells izjavio da ga je pogledao više od 40 puta.

 

The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Screen Shot 2014-12-01 at 05.14.49

Vjerojatno jedan od najpoznatijih i najboljih vesterna svih vremena u kojem glavnu ulogu tumači jedan, jedini i neponovljivi Clint Eastwood. Ako kojim slučajem još niste pogledali ovo remek djelo Sergia Leonea, ne znamo što čekate, pod hitno ispravite tu grešku.

 

Shane (1953)

1

Nakon burnog života, umoran revolveraš se pokušava sa svojom obitelji smiriti na obiteljskoj farmi, ali zbog konflikta s došljacima koji žele njegovu zemlju, morati će se vratiti životu koji je želio zaboraviti.

 

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

max1364054718-frontback-cover

Ako želite pogledati odličan vestern i dobro se nasmijati, onda je ovo film za vas. Paul Newman i Robert Redford će vas dobro nasmijati kao bivši pljačkaši banaka koji bježe od zakona sve civiliziranijeg divljeg zapada pri čemu upadaju u razne komične situacije.

 

3:10 to Yuma (1957)

310

Čak pedeset godina prije nego su se Russell Crowe i Christian Bale pojavili u novijoj verziji ovog filma, Glenn Ford i Van Heflin su odradili uloge u originalu. Bez obzira da li ćete pogledati noviju ili stariju verziju filma, ne možete pogriješiti s odabirom.

 

The Outlaw Josey Wales (1967)

josey

Film kojeg je režirao Clint Eastwood koji tumači i glavnu ulogu. Josey Wales je farmer u poslijeratnom Mossouriju, kojinakon što mu vojnici Unije pobiju obitelj traži osvetu i privodi krivce svojem obliku pravde.

 

The Magnificent Seven (1960)

the-magnificent-seven-denzel-and-fuqua-to-remake-classic-the-magnificent-seven-1960

“Sedmorica Veličanstvenih” spada među najpoznatije vesterne svih vremena djelomice zahvaljujući i nevjerojatnoj glumačkoj postavi među kojima su Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson i James Coburn. Nije ni čudo kad je inspiracija legendarni film “Sedam samuraja” Akira Kurosawe. No, ovog puta sedmorica revolveraša pokušavaju zaštiti stanovnike malog meksičkog sela.

 

The Searchers (1956)

max1366888573-front-cover

Još jedan odličan vestern u režiji Johna Forda u kojem Ethana Edwardsa tumači John Wayne. Edwards je ratni veteran koji pokušava spasiti nećakinju od indijanaca koji su uništili ranč njegovog brata i masakrirali ostatak njezine familije. Film kojeg ne smije propustiti niti jedan ljubitelj vestern filmova i lika i djela Johna Waynea.

 

Dances With Wolves (1990)

DANCES-WITH-WOLVES
“Ples s Vukovima” je epska priča o naredniku vojske Unije koji pronalazi prijatelje među indijancima plemena Sioux i prihvaća ih kao “svoje”. Kevin Costner tumači glavnu, a film je osvojio čak sedam oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

…za ostale filmove pritisni NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags
Back to top button
Close