5 odličnih zimskih alkoholnih napitaka

Evo, napokon nam je stigla prava zima, zatrpao nas je prvi ovogodišnji snijeg, a temperature nas sljedećih dana baš i neće maziti. To je idealno vrijeme za opuštanje u toplini doma u društvu obitelji, prijatelja ili bolje polovice. No, to je i idealno vrijeme da svoje “ljetno” piće zamijenimo nečime primjerenije zimskom ugođaju, pa vam zato danas donosimo nekoliko recepata koji će oduševiti vaše nepce, osigurati dovoljnu količinu alkohola da se podnesu i najdosadnija obiteljska okupljanja i ugodno iznenaditi vaše prijatelje.
Začinjeno kuhano vino
Kuhano vino je omiljeni napitak tijekom hladnih zimskih mjeseci, a iako je odlično i u varijanti u kojoj ga obično radimo, tek uz dodatak šećera, cimeta i klinčića, sljedeći put obavezno isprobajte i “začinjeniju” varijantu koja se radi po ovom receptu.
Sastojci:
- 1l crnog stolnog vina
- šalica vode
- nekoliko kriški limuna
- nekoliko kriški naranče
- pola šalice šećera
- žličica papra u zrnu
- dvije žličice kardamom sjemenki
- tri žličice meda
- cimet u obliku štapića
Priprema:
Ubacite sve sastojke osim cimeta u zdjelu i kuhajte oko petnaest minuta, a zatim okupite ekipu, smjesu utočite u šalice, ukrasite štapićem cimeta i uživajte u pravom blagdanskom napitku.
Blagdanski rum punč
Ako kojim slučajem niste oduševljeni kuhanim vinom, onda je možda vrijeme da isprobate punč. Punč je piće koje potječe iz Indije, a u Europu su ga u 17. stoljeću donijeli britanski moreplovci. Ako ništa drugo, onda ste ga dužni probati barem zbog njih koji su prevalili toliki put.
Sastojci:
- 1 l crnog vina
- 0,5 l crnog čaja
- 0,5 l ruma
- 3 klinčića
- 1 naranča
- 1 limun
- 500 g šećera
- 1 štapić cimeta
Priprema:
U lonac ulijte vino, čaj, iscijedite limun i naranču i dodajte po kolut u zdjelu. U istu zdjelu dodajte cimet i klinčiće, pa lagano kuhajte pazeći da smjesa ne zavri. Prelijte mješavinu u vatrostalnu zdjelu za punč i manjim lončićem zagrabite što više šećera, a ostatak dodajte u punč. Šalicu sa šećerom držite iznad zdjele s punčem, natopite rumom i zapalite. Dok još gori, šećer i rum polako ulijevajte u punč. Na kraju sve zajedno promiješajte, ugasite plamen, dodajte ostatak ruma i piće je spremno za posluživanje.
Koktel “Logorska vatra”
Logorska vatra je idealan koktel za ekipu na skijanju, samo pripazite da počnete s opijanjem tek nakon što spuštanje snježnim padinama priveli k kraju kako ne bi došlo do nepotrebnih lomova.
Sastojci:
- 45 ml bourbona
- 4 komadića kristalizirnog đumbira
- 2 uštrcka bittera od naranče
- 15 ml svježeg soka od limuna
- 15 ml meda
- 30 ml jabučnog vina (cidera)
Priprema:
Izmješajte limun, đumbir i med, a zatim ubacite u šejker s ciderom, bitterom i bourbonom. Dobro promješajte i izlijte u čašu, a zatim ukrasite kriškom jabuke.
Negus
Negus je još jedna varijacija kuhanog vina, ali se u ovom slučaju najčešće radi o desertnom vinu Rubinskom portu koje je voćnog okusa i prilično slatko, a često se koristi kao aperitiv.
Sastojci:
- Boca Rubinskog porta
- Voda
- Dvije žlice šećera
- 1 limun
Priprema:
Ogulite limun, pri čemu pripazite da uklonite sve bijele djelove, a zatim ga narežite na tanke trake. Izmješajte limun sa portom i šećerom i zagrijavajte smjesu sve dok se šećer ne rastopi. Nakon toga smjesi dodajte šalicu kipuće vode. Nakon toga, piće je spremno za posluživanje.
Irska vruća čokolada
Jasno je da čim naziv pića spominje Irsku da piće mora biti alkoholno. Ali u ovom slučaju se radi o tek malom postotku alkohola, pa u ovome jednostavnom zimskom napitku mogu uživati i oni koji na kraju večeri voze kući.
Sastojci:
- 50 ml originalnog Bailey`s likera
- vruća čokolada
- tučeno vrhnje
Priprema:
U šalicu ulijte Bailey`s liker, a zatim pripremite vruću čokoladu i dodajte je u tu šalicu. Na vrh dodajte šlag i po želji pospite mrvicama čokolade. Idealno piće za one koji žele ostati trijezni.