MachoChef

5 odličnih zimskih alkoholnih napitaka

Evo, napokon nam je stigla prava zima, zatrpao nas je prvi ovogodišnji snijeg, a temperature nas sljedećih dana baš i neće maziti. To je idealno vrijeme za opuštanje u toplini doma u društvu obitelji, prijatelja ili bolje polovice. No, to je i idealno vrijeme da svoje “ljetno” piće zamijenimo nečime primjerenije zimskom ugođaju, pa vam zato danas donosimo nekoliko recepata koji će oduševiti vaše nepce, osigurati dovoljnu količinu alkohola da se podnesu i najdosadnija obiteljska okupljanja i ugodno iznenaditi vaše prijatelje.

 

Začinjeno kuhano vino

vino

Kuhano vino je omiljeni napitak tijekom hladnih zimskih mjeseci, a iako je odlično i u varijanti u kojoj ga obično radimo, tek uz dodatak šećera, cimeta i klinčića, sljedeći put obavezno isprobajte i “začinjeniju” varijantu koja se radi po ovom receptu.

Sastojci: 

  • 1l crnog stolnog vina
  • šalica vode
  • nekoliko kriški limuna
  • nekoliko kriški naranče
  • pola šalice šećera
  • žličica papra u zrnu
  • dvije žličice kardamom sjemenki
  • tri žličice meda
  • cimet u obliku štapića

Priprema:

Ubacite sve sastojke osim cimeta u zdjelu i kuhajte oko petnaest minuta, a zatim okupite ekipu, smjesu utočite u šalice, ukrasite štapićem cimeta i uživajte u pravom blagdanskom napitku.

 

Blagdanski rum punč

xmaspunxh2

Ako kojim slučajem niste oduševljeni kuhanim vinom, onda je možda vrijeme da isprobate punč. Punč je piće koje potječe iz Indije, a u Europu su ga u 17. stoljeću donijeli britanski moreplovci. Ako ništa drugo, onda ste ga dužni probati barem zbog njih koji su prevalili toliki put.

Sastojci:

  • 1 l crnog vina
  • 0,5 l crnog čaja
  • 0,5 l ruma
  • 3 klinčića
  • 1 naranča
  • 1 limun
  • 500 g šećera
  • 1 štapić cimeta

Priprema: 

U lonac ulijte vino, čaj, iscijedite limun i naranču i dodajte po kolut u zdjelu. U istu zdjelu dodajte cimet i klinčiće, pa lagano kuhajte pazeći da smjesa ne zavri. Prelijte mješavinu u vatrostalnu zdjelu za punč i manjim lončićem zagrabite što više šećera, a ostatak dodajte u punč. Šalicu sa šećerom držite iznad zdjele s punčem, natopite rumom i zapalite. Dok još gori, šećer i rum polako ulijevajte u punč. Na kraju sve zajedno promiješajte, ugasite plamen, dodajte ostatak ruma i piće je spremno za posluživanje.

 

Koktel “Logorska vatra”

campfire-cocktail

Logorska vatra je idealan koktel za ekipu na skijanju, samo pripazite da počnete s opijanjem tek nakon što spuštanje snježnim padinama priveli k kraju kako ne bi došlo do nepotrebnih lomova.

Sastojci:

  • 45 ml bourbona
  • 4 komadića kristalizirnog đumbira
  • 2 uštrcka bittera od naranče
  • 15 ml svježeg soka od limuna
  • 15 ml meda
  • 30 ml jabučnog vina (cidera)

Priprema:

Izmješajte limun, đumbir i med, a zatim ubacite u šejker s ciderom, bitterom i bourbonom. Dobro promješajte i izlijte u čašu, a zatim ukrasite kriškom jabuke.

 

Negus

inviting warm spicy drink with ingredients

Negus je još jedna varijacija kuhanog vina, ali se u ovom slučaju najčešće radi o desertnom vinu Rubinskom portu koje je voćnog okusa i prilično slatko, a često se koristi kao aperitiv.

Sastojci: 

  • Boca Rubinskog porta
  • Voda
  • Dvije žlice šećera
  • 1 limun

Priprema:

Ogulite limun, pri čemu pripazite da uklonite sve bijele djelove, a zatim ga narežite na tanke trake. Izmješajte limun sa portom i šećerom i zagrijavajte smjesu sve dok se šećer ne rastopi. Nakon toga smjesi dodajte šalicu kipuće vode. Nakon toga, piće je spremno za posluživanje.

 

Irska vruća čokolada

make-hot-chocolate_fun-things-do-kids-winter

Jasno je da čim naziv pića spominje Irsku da piće mora biti alkoholno. Ali u ovom slučaju se radi o tek malom postotku alkohola, pa u ovome jednostavnom zimskom napitku mogu uživati i oni koji na kraju večeri voze kući.

Sastojci:

  • 50 ml originalnog Bailey`s likera
  • vruća čokolada
  • tučeno vrhnje

Priprema:

U šalicu ulijte Bailey`s liker, a zatim pripremite vruću čokoladu i dodajte je u tu šalicu. Na vrh dodajte šlag i po želji pospite mrvicama čokolade. Idealno piće za one koji žele ostati trijezni.

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close