Kulturnjak

Top 10 najboljih komedija iz 70-ih

Sedamdesete, godine čudnih trendova, hipi pokreta, borbe protiv besmislenih ratova i povratka prirodi, godine djece cvijeća i ilegalnih supstanci za “podizanje raspoloženja”, ali i godine koje su iznjedrile neke od najboljih komedija svih vremena. Iako se većina nas u to doba još nije ni rodila, u nedostatku modernih komedija koje nas mogu pošteno nasmijati, možda je baš sad vrijeme da se na tren odmaknemo od moderne kinematografije, vratimo u prošlost i uživamo u filmovima koje zub vremena nije ni malo nagrizao, već su s vremenom samo postali bolji. Zato vam danas donosimo filmove koji su nasmijavali već i onako razvaljenu ekipu iz sedamdesetih, ali i mnoge generacije nakon njih.

Slap Shot (1977)

8704319_orig

Urnebesna komedija o katastrofalnom hokejaškom timu koji pokušava probiti na scenu pretjeranim nasiljem i konstantnim tučnjavama tijekom utakmica. Na čelu nezaboravne glumačke ekipe nalazi se legendarni Paul Newman, a bez obzira da li volite hokej ili se sportom niste baš nikada bavili, ovaj film morate pogledati.

Annie Hall (1977)

Annie_hall_scene

Po mnogim kritičarima jedan od najboljih filmova Woddy Allena, “Annie Hall” je romantična komedija o intelektualcu i koičaru iz New Yorka koji živi depresivan i neuspješan ljubavni život dok se ne zaljubi u junakinju iz naslova. Uz Woddy Allena, u glavnoj ulozi nalazi se i Diane Keaton. Uvršten je na IMDb listu top 250 najboljih filmova svih vremena.

The Return of Pink Panter (1975)

inspector-clouseau-585x350
Četvrti nastavak iz Pink Panter serije u kojem se inspektor Clouseau baca u potragu za ukradenim Pink Panther dijamantom. U glavnu ulogu inspektora vraća se genije komedije Peter Sellers koji je garancija da smijeha neće izostati. Bez obzira koliko ste puta pogledali ovaj film, on samo postaje bolji sa svakim gledanjem.

Animal House (1978)

AnimalHouse

Sve moderne verzije komedija koje se odvijaju na kampusima američkih fakulteta se mogu jednostavno sakriti kraj ove lude komedije. “Kuća životinja” je brutalno otkačena komedija, a legendarne scene poput bitke hranom, toga zabave ili sabotaže maturalne zabave će vas nasmijati do suza. U glavnoj ulozi je komičar John Belushi koji je bio poznat po svojem osebujnom stilu, nevjerojatnoj energiji i žestokom stavu.

Monthy Python`s Life of Brian (1979)

Monty-Python-s-Life-of-Brian

“Brianov život” je film komičarske grupe Monthy Python kojeg je režirao Terry Jones, a glavna tema filma je kritika nekih od aspekata religije. Film je zbog izrugivanja religije zabranjen u nekoliko zemalja, a Švedska je to iskoristila na zanimljiv način pa je reklamirala ovaj film kao “toliko smiješan da je zabranjen u Norveškoj”. Ime Monthy Python još uvijek nosi veliko značenje mnogim ljubiteljima humora, što je još jedan razlog da pogledate jedan od njihovih posljednjih zajedničkih projekata.

Up in Smoke (1978)

07-Still-from-Up-In-Smoke

Ako ste se kojim slučajem razvaljivali na dogodovštine napušene ekipe u filmovima Pineapple Express, Half Baked i ostalim sličnim komedijama, onda definitivno trebate pogledati i “Up in Smoke”, film koji je začetnik takozvanog “stoner” podžanra filmova. Film prati lude dogodovštine dvojice vječito napušenih prijatelja koji se pokušavaju vratiti kući iz Meksika, ne znajući da voze kombi koji je napravljen u cijelosti od marihuane.

Young Frankenstein (1974)

youngfrankenstein3

Odlična glumačka ekipa pod redateljskom palicom neponovljivog Mela Brooksa donosi vam parodiju koji je proglašena “draguljem” komedije i koju definitivno ne smijete propustiti. “Mladi Frankenstein” je jedna od najzabavnijih, ali i najstrašnijih komedija svih vremena, a radnja se vrti oko mladog neurokirurga koji je naslijedio dvorac od svog djeda, poznatog i slavnog dr. Victora von Frankensteina, koji nakon pronalaska knjige nastavlja njegov rad i eksperimentira s oživljavanjem mrtvih.

The Jerk (1979)

jerk03

Genijalna komedija u kojoj Steve Martin tumači glavnu ulogu imbecila po imenu Navin, koji je posvojeno dijete crnačke obitelji. Na njegov osamnaesti rođendan, obitelj mu priopćuje vijest da je posvojen, nakon čega se odlučuje upoznati svijet i kreće na put prema St. Louisu. Tijekom komičnog putovanja mnogi iskorištavaju njegovu naivnost, no u jednom trenu njegov sasvim slučajan izum donosi mu bogatstvo. Dovoljno je reći da je veliki obožavatelj ovog filma bio i  sam Stanley Kubrick.

Blazing Saddles (1974)

d593dc4bbaedcc030035d441884be8e0

Još jedna urnebesna parodija Mela Brooksa u kojoj tamnoputi šerif spašava gradić od korumpiranog guvernera. Iako je filmska kritika pokopala većinu sličnih novomilenijskih parodija, smatrajući ih uvredom za dobar ukus, Mel Brooks je popularizirao ovaj žanr i snimio nekoliko vrlo uspješnih filmova među kojima je i film “Blazing Saddles”. Nasmijte se do suza uz ovu simpatičnu i urnebesno smiješnu parodiju klasičnog hollywoodskog vesterna.

Monthy Python and the Holy Grail (1975)

Monty-Python-and-The-Holy-Grail-monty-python-16562345-845-468

Film koji se definitivno ne propušta, ovog puta luda ekipa komičara okupljena u grupu Monthy Python u svom najboljem filmskom ostvarenju , a radi se o filmu koji je utemeljen na legendi o kralju Arthuru i njegovom traženju Svetog grala. Satirični Britanski humor u najboljem izdanju u očiglednoj parodiji na englesku tradiciju pričanja priča o Vitezovima Okruglog stola koji nikako nemojte propustiti.

Tags
Back to top button
Close