Tech

Macho.hr sat tjedna: Bulova Precisionist Champlain Chronograph

Iako će onima koji nešto manje prate industriju satova Bulova možda biti nešto manje poznati brand, radi se o manufakturi koja iza sebe ima povijest proizvodnje satova koja traje gotovo 140 godina, a tijekom tog vremena se istaknula nekim od najzanimljivijih inovacija u svijetu satova. Tvrtku je osnovao Joseph Bulova 1875. godine u New Yorku, a vodio ju je punih 60 godina što je rekord u vođenju urarske kompanije. No, ono što je manje poznato da je Bulova proizvođač prvog električnog sata, a jedan takav Bulovin mehanizam Accutron 214, korišten je u komunikacijskom modulu kada su astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin 20.srpnja 1969. godine po prvi puta prošetali mjesecom.

No, danas ćemo vam reći nešto o prekrasnom Precisionist Champlain Chronograph satu, kojeg pogoni mehanizam predstavljen 2010. godine. Radi se o novom tipu kvarcnog mehanizma koji radi na ultra visokoj frekvenciji od 262.144 kHz, koja satu omogućava nevjerojatnu preciznost od +/- 10 sekundi u godini, što ga čini najpreciznijim satom na svijetu. Posebnost ovog sata je u kliznoj sekundarki, što znači da se kazaljka za sekunde ne miče u “skokovima” već glatko klizi.

 

96B175_B0088BMYN4_face_V394043624_

 

Ovo definitivno nije sat za svakoga, prvenstveno zbog svog masivnog kučišta koje je promjera čak 46,5 milimetara i debljine od gotovo 18 milimetara. Dolazi u nekoliko varijanti, kučište sata je izvedeno od nehrđajučeg čelika, a najzanimljivija nam je varijanta s tamnim PVD premazom koja satu daje pomalo vojni izgled. Brojčanik u stilu ugljičnih vlakana podloga je maloj “šumi” kazaljki koje su većim dijelom u službi štoperice koja omogućava mjerenja u točnosti od tisućinku sekunde, a među tim kazaljkama skriva se i oznaka datuma, kao i tahometar.

Sve to lijepo zvuči do trenutka kad ne dođemo do cijene ovog ljepotana iz Bulove. Naime, ako ste kojim slučajem dobili želju popuniti svoju kolekciju satova jednim ovakvim primjerkom, budite spremni izdvojiti oko 6000 kuna. Možda mnogo novaca za sat s kvarcnim mehanizmom, ali ovdje se ipak ne radi o običnom kvarcnom mehanizmu, već o mehanizmu najtočnijeg sata na svijetu.

1863-3

Tags
Back to top button
Close