Kulturnjak

Filmovi zbog kojih ćete promijeniti mišljenje o životu

Svaki film ima sposobnost da na nas djeluje različito. Zbog nekih ćemo biti prestrašeni, nekih tužni, nekih nabrijani, i zajedničko im je da u nama stvaraju osjećaje.

Neki filmovi u nama pak stvaraju osjećaj, zapravo više pitanje, da li je sve oko nas stvarno i da li krivo precipiramo svijet oko nas. Pogledajte našu listu filmovi koji rade baš  to.

1. Donnie Darko

549272_321275414611487_174630124_n

Kultni film redatelja Richarda Kellya “Donnie Darko” s mladim Jake Gyllenhaalom u glavnoj ulozi je jedan od filmova koji će vas zasigurno ostaviti s takvim osjećajem. Jake glumi pomalo problematičnog tinejdžera kojem se u životu počinje pojavljivati Frank, monstruozni zec koji nagovara Donniea da izvodi opasne psine.

Ono što je posebno u ovom filmu je odlično baratanje vremenskim dimenzijama i svemirom. Sam film ulazi u problematiku crnih rupa i vremenskih prostora, ali da vam ne pokvarimo film, dalje nećemo.

Vjerujete nam, ovaj film ćete sigurno dva puta pogledati kako bi stvari sjele na svoje mjesto.

2. The Matrix

nuclear-physicist-cosmic-rays-could-reveal-if-were-actually-living-in-the-matrix-1024x768

Nećemo puno o filmu kojeg smo svi nekoliko puta već gledali. Sam film je stvoren kao alat za buđenje svijesti budući da se sam Neo budi kao rob društva, tj rob matrice. Kroz film uči o vlastitom potencijalu i kreće u borbu protiv mračnih snaga koje su zarobile čovječanstvo. Skužili ste kuda idemo s tim? 🙂

3. Cloud Atlas

Cloud_Atlas_movie_wallpaper-1024x640

Sam film prati 6 različitih, ali povezanih priča kroz vremenski period od nekoliko stotina godina. Sama radnja priča o prikazu kako akcija pojedinca može utjecati na duge u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Film uveliko barata s reinkarnacijom, karmom i stvarima kojima utječemo na budući život.

4. Detachment

adrien-brody-with-class-in-detachment-image-courtesy-of-tribeca-film-1

Detachment prati kroniku jednog mjeseca u životu nekoliko srednjoškolskih učitelja, administratora i studenata kroz oči učitelja na zamjeni kojeg glumi Adrien Brody. Njegova želja da prenese svoje znanje na studente je ometena ulaskom troje žena u njegov život – prostitutke Erice, kolegice s posla i tinejdžerice Meredith.

Te žene natjerat će glavnog glumca na preispitivanje njegove vlastite osobnosti, ali i vraćanje na ružne dijelove njegove prošlosti.

Sam film je vrlo dobro pokazao socijalne probleme, a pogotovo i probleme u edukaciji mladih uz prolazak kroz karakter jednog učitelja.

5. Her

Her

Film “Her” prati Theodora (Joaquin Phoenix), samotnjaka koji se zaljubi u svoj novi operativni sustav OS1, prvi umjetno inteligentni operativni sustav. On odabire glas Samanthe (Scarlett Johansson) da bude glas sustava i sve više se uvlači u romantičnu vezu sa svojim sustavom.

Ovaj film na nekoliko mjesta vuče paralelu s današnjim svijetom i nakon gledanja filma stvarno se zapitamo kuda ide ova tehnologija, ali i svijet oko nas. Usamljeni ljudi sve više vremena provode za svojim računalima, i nije daleko trenutak kada će takva opcija postati stvarnost. Film otkriva kako nas tehnologija tjera na samoću i izolaciju na jedan vrlo zastrašujuć način.

6. Život je lijep

life-is-beautiful1

Prava snaga ovog filma je iz njegovog optimizma kojim zrači kada nastupe mračna vremena. Vrlo jednostavna priča koja prikazuje život oca i dječaka za vrijeme Drugog svjetskog rata i vremenu kojeg su proveli u logoru, ali koja pokazuje kako nas očuvanje djetinjstva može čuvati od svih problema koje život može baciti na nas.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close