Birtija

Najnovije istraživanje pokazalo, pivo je dobro za naš mozak

Naravno da nam razlog za popiti pivo ili dva nikada nije ni trebao, no, nakon istraživanja objavljenog u magazinu “Behavioral Brain Research” koje se bavi istraživanjem mozga, već sljedeći put ćemo naše najdraže pivo popiti s još većim guštom nego inače. Naime, znanstvenici su u novim istraživanjem utvrdili da prirodan sastojak čudnog imena “flavonoid xanthohumol” koji se nalazi u pivu, povoljno utječe i jača funkciju mozga, a taj isti sastojak pronađen je i u crnom vinu i čokoladi. Čini nam se da je to odlična vijest, jer ako vam je žena kojim slučajem do sada prigovarala prilikom svakog otvaranja boce vama najdražeg piva, sada imate razlog zbog kojeg to činite, a da bi je dodatno smirili uvijek je možete ponuditi čašom crnog vina ili čokoladom.

Iako smo sigurni da bi se pronašlo mnogo dobrovoljaca koji bi rado sudjelovali u istraživanju, ono je ipak provedeno na starim i mladim miševima, a ideja je bila da se vidi kako će se snaći u labirintu i koji će od njih uspjeti pronaći put kroz postavljenje prepreke. Tijekom istraživanja primjećen je značajan napredak kognitivnih funkcija kod mlađeg miša, dok kod starijeg nisu prmijećene nikakve promjene. Nismo sigurni da li to znači da stariji ljudi samo moraju popiti više ili kod njih pivo ipak ne djeluje na taj način.

No, prije nego se počnete oblokavati, ipak postoji trik, jer da biste u sebe unijeli količinu xanthumola s kojom su tretirani miševi, morali biste popiti oko 2000 litara piva u jednom danu. Sigurni smo da je dobar dio vas već zaboravio rečenicu prije i sjeća se samo teksta iz prva dva odlomka, ali svejedno ćemo vas upozoriti da ovo s 2000 litara u danu ne shvatite ko izazov jer bi moglo loše završiti. No, iako možda ovo istraživanje ipak nije donijelo rezultate koje smo očekivali, neka ranija istraživanja pokazala su da pivo ipak ima mnogo pozitivnih učinaka na naše tijelo. No, bitno je da u njemu uživate umjereno, a ako je tako, onda je sve što možemo reći, živjeli!

Tags
Back to top button
Close