Brzina

Na ulicama Dublina ulovili smo čudo iz Volkswagena

Kako se dio Macho.hr redakcije trenutno nalazi u Dublinu, što zbog posla, što zbog osobnog užitka, lutajući ulicama glavnog grada Irske, slučajno smo nabasali na ovo čudo iz Volkswagena. Radi se o hibridnom automobilu iz Wolfsburga, koje je javnosti predstavljeno pod imenom XL1. Futuristički dizajn možda se neće svidjeti svima, ali sve ima svoju svrhu, pa je XL1 oblikovan na ovaj način prvenstveno zbog malog koeficijenta otpora zraka koji iznosi samo 0,189, što je jedan od razloga zbog kojih se LX1 može pohvaliti tako niskom potrošnjom.

Iako smo se baš spremali na pohod irskih pubova i degustaciju najboljih piva koje ova zemlja nudi, pojavljivanje ovog automobila među povijesnim građevinama Dublina izazvalo je opću pomutnju i zanimaciju prolaznika, a mi smo u razgovoru s vlasnikom pokušali doznati nekoliko informacija i ovjekovječiti ovaj trenutak s nekoliko slika i kratkim videom. Futuristički dizajn još je više došao do doticaja među svim tim povjesnim građevinama, a zanimljivo je kako XL1 umjesto retrovizora, koji su uklonjeni zbog smanjenja otpora zraka, za pogled unazad koristi dvije kamere koje projiciraju sliku na monitore koja se nalaze u vratima automobila.

DSC_1858

Hibridni sustav sastoji se od dvocilindarskog TDI motora zapremine 800 kubičnih centimetara, koji radi u savršenoj harmoniji s električnim motorom snage 20 kW. Kombinacija ovih motora omogućava da XL1 ubrza do 100 km/h za sasvim solidnih 11,9 sekundi i maksimalnu brzinu limitiranu na 160 km/h zbog manje potrošnje. Iako nam je vlasnik rekao da je proizvodnja ovog automobila limitirana na 200 primjeraka, saznali smo da će ipak biti proizvedeno njih 250. XL1 je definitivno zanimljiv prikaz onog što nas čeka u budućnosti, zaokret proizvođača automobila prema očuvanju prirode i alternativnim pogonima. No, iako je XL1 jedan od najekonomičnijih automobila koje možete naći na tržištu, sigurni smo da će oni koji žele štedjeti, teškom mukom odvojiti čak 115 000 eura kako bi postali vlasnici ovog vozila.

Tags
Back to top button
Close