Brzina

Lamborghini Asterion – hibrid koji će uzdrmati svijet

Svi koji nešto vrijede u automobilskom svijetu jedva su čekali sajam automobila u Parizu kako bi pokazali što su radili protekle godine ili godina. Trenutni pobjednik je sigurno Lamborghini koji je predstavio svojeg super hibrida Asteriona koji će juriti cestama sa svojih 898 konja.

Asterion je najjači model iz ove odlične tvornice automobila i pokreće ga plug-in hibrid koji sadrži Huracanov 5.2 V10 motor i tri električna motora. Električni motori proizvode 296 konja i s normalnim motorom zajedno daju snagu koja će gurati ovaj automobil do samo 3 sekunde do stotke s maksimalnom brzinom od 320 km/h.

Model nosi oznaku LPI 910-4, što znači da LP oznaka ili longitudinal posterior označava da nosi običan motor kojem su radilice postavljene uz dužu os vozila, naprijed prema natrag, dok I označava da se radi o hibridu. Zadnja oznaka 4 označava da se radi o pogonu na sva četiri kotača, ali umjesto da koristi pravi pogon na sva četiri kotača, Asterion će pokretati običan motor na stražnjem pogonu, dok će električni motori voditi brigu o prednjem.

lamborghini-asterion-001

Asterion samo sa svojim električnim pogonom ima domet oko 50 kilometara, što je tri puta više od Porschea 918, jedinog hibrida koji je u toj klasi. Naravno da se električni motor pali samo kod kretanja, pa je tako pravi domet s oba dva motora puno veći, iako u Lamborghiniju tvrde kako se s električnim motorom može postići brzina od 157 km/h.

Što se tiče unutrašnjosti, tu nećemo puno. Sve je izrađeno od najskupljih materijala, od titana i karbona do kože.

Sada nam samo ostaje da pričekamo cijenu i možemo u narudžbu ovog ludog automobila koje će sigurno mamiti poglede.

lamborghini-asterion-006 lamborghini-asterion-008 lamborghini-asterion-007

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close