Lifestyle

Koliko zapravo muškarci bulje ženama u grudi?

Sise, sise, sise! Kada smo već s ove prve tri riječi, fotografijom (hvala Kate!) i samim naslovom ovog članka pridobili vašu pažnju reći ćemo vam da je listopad mjesec borbe protiv raka dojke, od kojega u Hrvatskoj godišnje oboli 2300 žena. Rak dojke najučestaliji je tumor u žena u Hrvatskoj i drugi najučestaliji tumor uopće, a oko 900 žena godišnje umire od ove opake bolesti.

Također, i u SAD-u će se tijekom listopada provoditi razne kampanje kako bi se podigla svijest o ovoj bolesti i potaklo žene da ne zaborave važnost redovitih pregleda. Posebno nam se svidjela kampanja Nestle Fitness-a koja je jednoj djevojci, koja je za potrebe snimanja istakla svoj dekolte, sakrila kameru u grudnjak kako bi na snimci uhvatili koliko će ljudi pogledom “pregledati” njene grudi. Ideja je bila da ako već mogu deseci ljudi svkoga dana neka to bude mali podsjetnik da i žene same moraju voditi brigu o redovitim pregledima.

Najbitniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju same žene. Redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom i ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti ranom stadiju što znači i veće šanse za ozdravljenje. Podizanjem osviještenosti o ovoj bolesti nastoji se upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja, te pružiti potporu ženama koje žive s tom bolešću.

rak-dojke

Rak dojke nije samo fizička bolest. Žene često teško prihvaćaju dijagnozu, ponekad nemaju potporu najbližih ili radne okoline, pa se razgovorom i pisanjem o toj bolesti nastoji osvijestiti sve pripadnike društva. I mi se pridružujemo!

Tags

Red

For beach 2050 I'll look sexy, young and slim, I'll learn healthy cooking, it's gonna be my thing, But first I'll have a pizza with extra everything.
Back to top button
Close