Brzina

Hennessey Mustang sa 717 konjskih snaga baca rukavicu Dodgeu

Američki automobili i V8 grmljavina oduvijek su imali posebno mjesto u našem srcu, pa smo se tako posebno veselili predstavljanju najsnažnijeg serijskog “mišičavca” svih vremena kojeg je ranije ove godine predstavio Dodge. Challenger Hellcat, zvijer sa 707 konjskih snaga definitivno je jedna od najzanimljivijih ovogodišnjih novosti u svijetu automobila, ali izgleda da ta novost ljudima u Fordu nije baš najbolje sjela. Znali smo da odgovor konkurencije nećemo dugo čekati, no ono što nismo znali je da će Ford udružiti snage s Hennesseyem, proizvođačem trenutno najbržeg serijskog automobila na svijetu.

Rezultat ove suradnje je Mustang koji će pod poklopcem motora skrivati čak 717 konjskih snaga. Da, dobro ste pročitali, 717 konja iz 5.0 litrenog V8 motora snažna je poruka Dodgeu da je na vrhu mjesta samo za jednog. Ključ ove snage leži u mehaničkom kompresoru uz pomoć kojeg je snaga sa serijskih 435 konja podignuta na već spomenutih 717 konjića, uz povećanje okretnog momenta sa 542 Nm na više od 850 Nm.

Sva ta konjica omogućiti će Mustangu ubrzanje do 100 km/h već za 3,6 sekundi, a 402 metra prevaliti će za 11,2 sekunde s izlaznom brzinom većom od 210 km/h. Osim preinaka na motoru, Mustang je opremljen novim naplatcima i gumama, a poduža je lista i preinaka na karoseriji u obliku karbonskih dodataka. Vjerujemo da bi ovih točno 10 konjskih snaga više, konkurencija iz Dodgea mogla shvatiti kao neku vrstu provokacije, pa ne isključujemo i njihov odgovor u dogledno vrijeme. Sve u svemu, moglo bi biti zanimljivo.

Tags
Back to top button
Close