Birtija

Fakin IPA, novitet iz Pivnice Medvedgrad!

Pivovara i pivnica Medvedgrad je poznata po svojim lagerima koje u svojim pivnicama toči  već 20 godina ovih je dana predstavila najočekivanije sezonsko pivo – Fakin!

Radi se o specifičnom IPA (India Pale Ale) pivu kod kojeg prevladava gorčina i aroma te se uvelike razlikuje od standardnih lagera na koje smo svi navikli. Tako na primjer svima dobro poznati ‘Zlatni medvjed’ ima 14 IBU (mjerna jedinica za gorčinu) dok Fakin ima vrtoglavih 70, to je dovoljno jak pokazatelj koliko se te piva razlikuju! Spomenimo da sva piva od 40 IBU na gore spadaju u kategoriju IPA.

Medvedgrad_Fakin_IPA_FB.

Fakin IPA bogatog je okusa, prekrasne zlatne boje, neodoljive arome te pripitomljene gorčine. Pomalo ekstremno i smiono njime Pivnica Medvedgrad ponovno postavlja nove pivske trendove kod pivoljubaca grada Zagreba, a i šire. Hrabro i vragolasto pivo u potpunosti zaslužuje svoje ime jer je pravi FAKIN!

Odakle IPA (India Pale Ale)?

IPA je dobila ime jer je za vrijeme kolonijalizma Velika Britanija brodovima slala pivo u Indiju. Kako se pivo ne bi pokvarilo za vrijeme dugog, višemjesečnog puta, dodavalo se puno hmelja koji je prirodni konzervans i produžuje trajnost piva. S dodatnim hmeljenjem pivo je znatno promijenilo okus. Neka IPA piva se hmelje i po dva ili tri puta. Dodatno hmeljenje se zove “suho hmeljenje”. Hmelj se dodaje u već skuhano pivo, što ga se više dodaje to je pivo gorče (veći IBU) i znatno izraženije arome i mirisa. Ta je stara vrsta piva svoju popularnost nanovo stekla kod modernih, američkih, minipivovara te danas u svijetu ima sve veći broj poklonika.

Medvedgrad_Fakin_IPA
Fakin IPA, bogatog okusa, prekrasne boje, neodoljive arome i pripitomljene gorčine. Drugačije, neustrašivo… Pravi fakin!
Tags

Red

For beach 2050 I'll look sexy, young and slim, I'll learn healthy cooking, it's gonna be my thing, But first I'll have a pizza with extra everything.
Back to top button
Close