Birtija

Deset najboljih tenkova Drugog svjetskog rata

Od prve pojave u Prvom svjetskog ratu, tenkovi su strah i trepet svakog bojišta. Pravi procvat dizajna i proizvodnje tenkova, dogodio se za vrijeme Drugog svjetskog rata, te su se proizvodili se u različitim modelima, te su jedni uspješniji od drugih. Kako bi saznali koji su najuspješniji tenkovi i oni koji su najviše utjecali na rat, stastavili smo ovu listu deset najboljih tenkova Drugog svjetskog rata. Možda je razlog ove liste i skori dolazak novog američkog kino hita “Fury” u kojem su u glavnoj ulozi tenkovi koji se nalaze na ovoj listi.

1. Iosif Stalin – IS

top-tenkovi-006

Poznatiji kao IS, ovaj tenk je dobio ime po vođi Sovjetskog saveza, Josefu Staljinu. Dizajniran s tvrdim oklopom  i topom od 122 milimetara, stvoren je kako bi suprotstavio njemačkim tenkovima koji su do tada vladali bojištima s topovima od 88 milimetara. IS tenk se uspješno suprotstavio  njemačkim Tigerima i Pantherama i tako postao glavna ruska snaga pri kraju rata.

[divider]

2. Jagdpanther

top-tenkovi-007

U prijevodu Panther lovac, ovaj njemački anti-tenk izrađen je na kombinaciji odličnog Pantherovog podvozja i još boljeg 88 mm Kwk topa, koji se kasnije ugrađivao na Tiger II tenka. Tijekom rata sudjelovao je na svim bojištima i smatra se jednim od najboljih razarača tenkova u Drugom svjetskom ratu.

[divider]

3. M4 Sherman

top-tenkovi-008

Ovaj tenk srednje kategorije prvenstveno je koristila američka vojska, dok se nekoliko tisuća primjeraka također našlo u rukama njihovih saveznika. M4 Sherman koristio je 75 mm M3 L/40 top, što je omogućavalo relativno dobru preciznost čak i u vožnji. Prednosti su dovele do velike potražnje, pa je tako proizvedeno više od 50 tisuća primjeraka tijekom i nakon rata.

[divider]

4. Panther

top-tenkovi-002

Panther je njemački tenk srednje klase koji je ušao u rat sredinom 1943. godine. Njegova namjena je bila suprotstavljanje ruskom T-34 i zamjena za slabije verzije tenkova,Panzer III i Panzer IV. Zbog odlične pokretljivosti i vrlo dobrog 75 milimetarnog topa, Panther se nastavio koristiti i nakon Drugog svjetskog rata, i to u vojskama Francuske, Turske, Rusije, Rumunjske i mnogih drugih zemalja.

[divider]

5. Panzerkampfwagen IV

top-tenkovi-005

Tenk koji se proizveo u najviše primjeraka s njemačke strane, Panzer IV se koristio od samog početka rata. Prava namjena bila mu je podrška pješaštvu, dok je zadaća tenkovske borbe pripala Panzeru III, ali se zbog sve veće prijetnje ruskih T-34, Panzer IV koristio i za tenkovske bitke. Razvijanjem tehnologije ovaj tenk je doživio nekoliko pojačanja tijekom rata i koristio se do zadnjih borbi. Zadnja upotreba ovih tenkova zabilježena je 1967. godine u arapsko-izraelskom ratu.

[divider]

6. Sherman Firefly

top-tenkovi-003

Britanska verzija američkog Shermana, Firefly je naoružan 7,62 cm protutenkovskim topom što mu je davalo prednost nad savezničkim originalom. Ušao je u službu 1944. godine i prve akcije je doživio iskrcavanjem u Normandiji, sa svih 342 proizvedena komada. Budući da je mogao parirati njemačkim teškašima, Firefly je vrlo često bio prva meta protivničkih tenkova i protutenkovskih jedinica.

[divider]

7. T-34

top-tenkovi-010

Tenk srednje klase, T-34 se proizvodio od 1940. godine, pa sve do 1958. godine. Iako je kroz rat doživio nekoliko modifikacija koje su mu poboljšale efektivnost, T-34 je najutjecajniji i najefektivniji tenk Drugog svjetskog rata. Sveukupno je izrađena više od 84 tisuće primjeraka i do 1996. godine koristilo ga je čak 27 različitih država. T-34 prvo je koristio 7.62 top, dok se kasnije u ratu dogradio s 85 mm topom kako bi se mogao mjeriti s njemačkim Tigrovima i Pantherima. Ovaj model je krajem rata koristilo čak 55% ruske vojske i unatoč velikim gubicima uspio donijeti prednost na istočnom bojištu.

[divider]

8. StuGIII

top-tenkovi-009

StuGIII ili punim nazivom Sturmgeschütz III, nastao je na bazi Panzera III, kojem je dodan fiksiran, ali puno jači 75 mm top, za razliku od originalnog 50 mm. Zamišljen je kao podrška pješaštvu u razbijanju neprijateljskih linija, ali se zbog vrlo dobrog oklopa počeo koristiti kao razarač tenkova. Zbog niste siluete, bio je dosta neprimjetan za neprijatelje, stoga se dosta koristio za obrambene položaje. Zbog te prednosti, krajem rata proizvodilo se više ovih tenkova nego bilo kojih drugih, ali nisu uspjeli pomoći u obrani velike Njemačke.

[divider]

9. Tiger

top-tenkovi-004

Tiger ili Tiger I, prvi puta se pojavio na bojištu 1942. godine, i koristio se na svim bojištima. Ukupno se proizvelo samo 1344 primjeraka, ali je zbog jakog oklopa i vrlo jakog protutenkovskog 88 mm topa, vrlo često tjerao strah u kosti svim neprijateljskim jedinicama. Kako bi se dobio dojam snage ovog tenka govore službeni podaci kako je bilo potrebno u prosjeku 5,74 Shermana M4 kako bi uništili jednog Tigera. Najveći protivnik bio mu je IS tenk i njegov 122 mm top uz ponešto deblji oklop od ostalih tenkova.

[divider]

10. Tiger II

top-tenkovi-001

Teški njemački tenk Tiger II ili Konigstiger (Kraljevski Tiger), nastao je na bazi Tiger I i Panthera. Kombinirao je tešku bazu Tigera, te mu je nadodan kosi oklop kao na Pantheru kako bi bio otporniji na tenkovska zrna. Koristio je produženu verziju 88 mm topa iz Tigera I, ali je zbog težine od 70 tona ima velike probleme kod vožnje preko mostova. Top Tigera II mogao je uništiti bilo koji saveznički tenk na udaljenosti od 2500 metra, a prema podacima SS teške oklopne bojne s ruskog bojišta, skupina Tigera II uništila je više od 500 tenkova uz gubitak od samo 45 primjeraka, od kojih je većina bila napuštena zbog mehaničkih kvarova. Planirana je proizvodnja 1500 komada, ali se zbog savezničkog bombardiranja ta brojka svela na 492, što nije bilo dovoljno da se zaustavi savezničko probijanje do Berlina.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close