Tech

Budućnost je tu, napokon izumljena “lebdeća” daska

Ako ste kao i mi ljubitelji trilogije “Povratak u budućnost”, sigurni smo da vam je uz neponovljivi DeLorean s kojim Marty putuje vremenom, u mislima ostao još jedan nevjerojatno “cool” gadget iz budućnosti. Lebdeća daska ili “hoverboard” s kojom Marty bježi Biffu i njegovoj grupici razbijača u drugom dijelu trilogije, upravo je postala stvarnost. U redu, možda zasad ne u baš potpuno istom obliku, ali ovaj prvi primjerak daje nam naslutiti da nas u bliskoj budućnosti očekuju prilično zanimljive stvari što se tiče lebdećeg osobnog transporta.

Iako je do sada bilo nebrojeno pokušaja proizvodnje, pa čak i nekoliko podvala, tvrtka Arx Pax napokon je uspjela proizvesti prvu pravu “lebdeću dasku”, a javnosti su je predstavili pod imenom HENDO. Prilično smo uzbuđeni, jer se radi o stvarčici koja lebdi tri centimetra od tla i na sebi može nositi teret do 140 kilograma, što znači da će vas podnijeti i u slučaju da imate malo “jače kosti”.

Daska uz pomoć četiri elektromagneta stvara polje koje joj omogućuje podizanje u zrak kad se nalazi iznad metala koji ne sadržavaju željezo kao što su aluminij, barak, nikal i slični metali, što je slično načinu na koji radi japanski superbrzi vlak “Shinkansen”. Za sada daska može lebdjeti samo petnaestak minuta, ali iz tvrtke Arx Pax navode da svakog dana napreduju i dorađuju tehnologiju, pa se možemo nadati da postoji mogućnost da ćemo kroz koju godinu svi koristiti ovakve daske za transport i zabavu.

Moramo priznati da nam se sviđa kako to izgleda na videu koji vam donosimo u nastavku, a sigurni smo da nismo jedini s takvim mišljenjem. No, lebdeća daska Hendo je samo početak, jer daljnjim razvojem ove tehnologije, tko zna što nas očekuje u budućnosti.

Tags
Back to top button
Close