Kulturnjak

6 macho uloga Denzela Washingtona koje nikako ne smijete propustiti

Denzel Washington možda nije tipična akcijska zvijezda, ali je tijekom svoje gotovo četrdeset godina duge filmske karijere uz vrhunske uloge u drugim filmskim žanrovima nanizao i zavidnu količinu macho uloga. U najnovijoj ulozi u filmskom hitu “The Equalizer” Denzel utjelovljuje Roberta McCalla i dokazuje da i u pedeset devetoj godini života, hladnog pogleda i uz zavidnu količinu borilačkih vještina, još uvijek jednako dobro razvaljuje protivnike. Da, možda nije tipičan akcijski junak, ali definitivno spada među hollywoodske velikane, pa vam iz tog razloga donosimo naš izbor Denzelovih uloga za koje mislimo da ih nikako ne smijete propustiti. Ako ste kojim slučajem zaobišli bilo koji od filmova s liste, onda je danas pravo vrijeme za filmsku večer!

Crimson Tide (1995)

grimizna

Napeti akcijski triler u kojem se Washington kao mladi mornarički časnik Ron Hunter suprotstavlja odluci zapovjednika podmornice (Gene Hackman) o lansiranju nuklearnih projektila i riziku pokretanja nuklearnog rata bez kompletnih podataka iz zapovjedništva zbog pokvarenih komunikacijskih uređaja podmornice. Grimizna Plima je početak duge suradnje Washingtona i poznatog redatelja Tonyja Scotta.

Training Day (2001)

621_356_training_day

Dan Obuke je fantastičan akcijski triler redatelja Antoine Fuquae u kojem Ethan Hawke glumi Jake Hoyta, mladog detektiva koji je dodijeljen prekaljenom i visokoodlikovanom detektivu za narkotike Alonzu Harrisu (Denzel Washington). Radnja prati prvi dan patroliranja ulicama Los Angelesa, tijekom kojeg Hoyt shvaća da je Harris u biti životom uništen i potkupljiv policajac koji u svemu vidi neku svoju korist. Odlična gluma u ulozi Harrisa, donijela je Washingtonu Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu.

Man on Fire (2004)

man-on-fire

Još jedna odlična suradnja s redateljem Tonyjem Scottom u kojoj John Creasy (D. Washington), bivši pripadnik specijalnih postrojbi koji zbog strahota iz prošlosti utjehu pronalazi jedino u piću, prihvaća posao tjelohranitelja djevojčice Pite Ramos (Dakota Fanning) s kojom razvija prijateljski odnos. Nakon što je Pita oteta tijekom njegove smjene, Creasy kreće u osvetnički pohod na kojem ne bira sredstva kako doći do organizatora otmice.

American Gangster (2007)

gangster

Snimljen prema istinitim događajima u Harlemu tijekom šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Američki Gangster je odlično ostvarenje redatelja Ridleya Scotta u kojem Washington tumači ulogu Franka Lucasa, narkobosa koji se svojom pronicljivošću i strogom poslovnom etikom uzdiže na sam vrh tržišta droge na Manhattanu plasirajući čišći i jeftiniji proizvod.

Book of Eli (2010)

knjiga

Postapokaliptična akcijska avantura o čovjeku koji luta po bespućima Amerike opustošene nakon nuklearnog rata. Eli (D. Washington) sa sobom nosi jedini primjerak knjige koju čuva vlastitim životom, a preživljava loveći životinje te sakupljajući hranu i stvari ostavljene po napuštenim kućama. Uz Denzela Washingtona u filmu se pojavljuje i odličan Gary Oldman, kao i zgodna Mila Kunis.

The Equalizer (2014)

The Equalizer - 2014

“Pravednik” je film koji smo spomenuli već ranije u najavi teksta i definitivno vam ga preporučujemo ako ste željni staromodne razbijačine i borbe između dobra i zla. Robert McCall (D. Washington) je bivši pripadnik tajnih službi koji je lažirao svoju smrt kako bi živio mirnim i povučenim životom, no, kako bi zaštitio osobe do kojih mu je stalo, mora ponovo postati čovjek s kojim se jednostavno ne želite zakačiti.

Tags
Back to top button
Close