Brzina

Projekt Bloodhound – Britanci korak bliže obaranju brzinskog rekorda na tlu

Još uvijek nam nije jasno gdje naći dovoljno ludog čovjeka koji će sjesti u jednu ovakvu “limenku” i juriti pustinjom brzinama kojih se ne bi posramili ni piloti borbenih aviona. No, izgleda da baš ta “branša” nekima nije dovoljno uzbudljiva, jer će se u kokpitu ovog nevjerojatnog vozila naći Andy Green, trenutni vlasnik brzinskog rekorda na tlu i pilot borbenih zrakoplova Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije.

Projekt Bloodhound započet je u listopadu 2008. godine s ciljem obaranja sedamnaest godina starog brzinskog rekorda na tlu koji iznosi čak 1228 km/h, a postignut je “automobilom” Thrust SSC pogonjenim s dva mlazna Rolls-Royce motora. Iza tog rekorda i projekta Bloodhound stoji sličan tim kojem je na čelu Richard Noble, vlasnik brzinskog rekorda na tlu koji je držao rekord od 1983 do 1997. godine. Projekt polako napreduje i unatoč nekoliko odgoda testiranja, nedavno je napravljen važan korak naprijed kod kojeg su uspješno testirani kotači koji moraju podnijeti nevjerojatno opterećenje prilikom pokušaja obaranja rekorda.

brzinski rekord na tlu

Zanimljivo je da je cilj Projekta Bloodhound premašivanje magične granice od 1000 mph (1609 km/h), čime bi se stari rekord premašio za minimalno 33%. Rekord će se pokušati srušiti vozilom Bloodhound SSC kojeg ovog puta pogoni mlazni Rolls-Royce motor u kombinaciji s hibridnim rakenim motorom koji zajedno razvijaju čak 134.000 konjskih snaga, što je odprilke jednako snazi 180 bolida Formule 1.

Iako su prva testiranja najavljena za ljeto 2015. godine, proračuni su pokazali da bi Bloodhound SSC trebao ubrzati od 0 do 1609 km/h već za 55 sekundi, pri čemu će na vozača djelovati sile od 2G, dok će prilikom kočenja te sile dostići čak 3G. Nakon prvotnih testiranja na manjim brzinama, tim se seli u Južno Afričku republiku, gdje će pokušati dostići brzinu od 800 mph (1287 km/h) i time oboriti dosadašnji rekord, da bi 2016. godine pokušali dostići  magičnih 1000 mph i time ući u povijest kao prvi kojima je tu brzinu uspjelo premašiti na tlu.

Tags
Back to top button
Close