Hedonizam

Azzam – najveća motorna jahta na svijetu

Dok se neki bore kako u današnje vrijeme spojiti kraj s krajem, oni ultrabogati imaju probleme koji su nama “običnim smrtnicima” često nepojmljivi. No, tko ima može i trošiti, pa tako u svijetu miljardera već dugo traje borba tko ima većeg. Ali, iako vas možda na prvu loptu to asocira na natjecanje u kojem se ti isti miljarderi diće svojom ogromnom muškošću ili žele dokazati da je baš njihov tata najjači, ipak se radi o “igri” koja ih najčešće košta svote novaca koje bi nekim zemljama znatno pokrpale rupe u proračunu. Da, radi se o natjecanju u tome čije će ime stajati u vlasničkom listu najveće jahte svijeta i vjerujte nam da se u ovom slučaju ne radi o jahtama od dvadesetak metara.

Kad je 2009. godine Roman Abramovich svijetu predstavio svoju 163,5 metara dugu jahtu Eclipse, vjerujemo da je na Bliskom istoku proglašen dan žalosti, jer je Eclipse zasjela na prvo mjesto najvećih motornih jahti svijeta, a sve Šeike koji su do tada držali prvih šest mjesta spustila za jedno mjesto u poredku. No, izgleda da je Šeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arpskih Emirata već drugog dana naručio motornu jahtu Azzam koja će Abramovićevu Eclipse skinuti s trona četiri godine kasnije.

[AdSense-A]

Radi se o motornoj jahti dužine čak 180 metara proizvedenoj u njemačkom brodogradilištu Lurssen, a procjenjuje se da je u konačnici jahta Azzam koštala više od 600 milijuna američkih dolara. Pogone je dvije plinske turbine i dva dizelska motora koji zajedno isporukučuju čak 94 000 konjskih snaga, što joj omogućuje brzinu plovidbe do 30 čvorova (55 km/h). Kako se radi o jahti u privatnom vlasništvu i prilično je teško doći do bilo kakvih podataka, kruže glasine da jahta posjeduje sustav za obranu od raketnog napada, kao i predsjednički aprtman otporan na metke. Dok ne potvrdimo ove navode, barem možete uživati u galeriji slika najveće jahte na svijetu.

[AdSense-A]

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close