Brzina

Aeromobil – automobil koji se u trenu pretvara u avion

Možda nije brz kao Bugatti Veyron, niti je lijep kao Ferrari 458 Italia, ali automobil slovačkog inženjera Štefana Kleina ima mogućnost koju nema niti jedan od nabrojanih superautomobila, a to je da u nekoliko trenutaka raširi krila i poleti. Da, radi se letećem automobilu. Još od kada smo prvi put vidjeli Docov leteći DeLorean iz filma “Povratak u budućnost”, sanjamo o sličnom vozilu s kojim ćemo zaobići gužve na autocesti, s vremena na vrijeme impresionirati djevojku panoramskim letom oko grada, a tko zna, možda pri tome i ući u “Mile-High” klub.

Aeromobil je 5,8 metara dugi automobil sa sklopivim krilima kojeg pogoni Rotax 912 motor s mjestom za dvoje putnika. Taman da pokraj sebe stavite djevojku koja vam se sviđa i pokažete joj sve čari koje Aeromobil nudi. Kao automobil razvija maksimalnu brzinu od 160 km/h, dok ćete u zraku postići maksimalnih 200 km/h, a u komadu ćete moći prevaliti oko 700 km, što je sasvim dovoljno da djevojku izvedete na more ujutro, a navečer je vratite kući.

Nismo sigurni da li Štefan Klein planira serijsku proizvodnju Aeromobila, ali znamo da radi na novom prototipu Aeromobil 3.0 koji je već u nekoliko navrata uspješno testiran. No, sigurni smo da mnogi željno iščekuju da se jedan ovakav leteći ljepotan nađe u prodaji. Ako ste i vi jedan od njih, možda je bolje da čim prije krenete u pilotsku školu i položite sve potrebne ispite jer teško da će vam biti dovoljna dozvola B kategorije.

Tags
Back to top button
Close