Birtija

Šteti li “trava” tvojoj spermi?

Ukoliko stopa nataliteta u Coloradu padne iduće godine, možda postoji dobar razlog za to. Naime, pušenje trave moglo bi biti povezano s promjenom u sjemenu, što može otežati  posao oko oplođivanja tvoje odabranice.

Sve to kaže novo istraživanje časopisa Human Reproduction. U studiji je sudjelovalo gotovo 2 000 britanskih muškaraca koji su dali spermu 14 različitih klinika za plodnost. Oni su ispunili upitnike o svom životu i o tome u kojoj mjeri konzumiraju alkohol, duhan i ostale poroke. Osim ispunjenih upitnika, ispunili su i čašice svojom sjemenom.

Rezultati? Frajeri mlađi od 30 koji su pušili travu barem jednom u posljednja 3 mjeseca imali su slabiju građu spermija- veličina i oblik očito nisu bili kako treba. No, znanstvenici još uvijek ne znaju zašto bi pušenje trave moglo utjecati na spermu. Kažu da nemaju hipotezu. Uzorci koji su bili prikupljeni tijekom ljeta također su pokazali da je sperma lošije kvalitete, iako likovi ne znaju zašto.

Isto tako, mi Hrvati smo poznati po tome da i kad ne želimo dijete, na neki magičan način ga ipak dobijemo, pa bolje da nas velika istraživanja nastave preskakati je su rezultati uvijek šareni.

Tags
Back to top button
Close