Sport

Top 10 najboljih himni nogometnih Svjetskih prvenstava

Još samo desetak dana i cijeli svijet će zahvatiti nogometno ludilo. Mnogi će zaboraviti na probleme koji ih okružuju, uživati u nogometnim majstorijama i bodriti nogometaše koji predstavljaju njihove nacionalne timove. Svjetsko nogometno prvenstvo jedan je od najgledanijih sportskih događaja, a najgledanije svjetsko prvenstvo bilo je ono održano u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine, koje je samo na stadionima pratilo više od 3,5 milijuna navijača.

Još od 1962. godine i Svjetskog prvenstva u Čileu, himne su postale redoviti dio dekora, a izvođači se natječu kako bi baš njihova pjesma postala himna Svjetskog prvenstva. Ove godine ta čast je pripala Pitt Bullu, Jenifer Lopez i Claudiji Leitte koji izvode pjesmu “We Are The One”. Pjesma je definitivno zanimljiva i podizati će atmosferu tijekom ovog mundijala, a mi smo za vas prošli kroz prošlost i napravili popis 10 nama najboljih himni Svjetskih prvenstava.

“El Rock del Mundial” – Los Ramblers (1962)

S ovom pjesmom je sve započelo davne 1962. godine u Čileu. Grupa Los Ramblers izvodi prvu službenu himnu Svjetskih prvenstava koju je napisao Jorge Rojas Astorga. 

 

“World Cup Willie” – Lonnie Donegan (1966)

Ako se pitate kada su Englezi jedini put postali Svjetski prvaci, onda je odgovor 1966. godine kada se prvenstvo odigravalo u Engleskoj, a himna Svjetskog prvenstva bila je “World Cup Willie” u izvedbi Lonnie Donegana.

 

“Anthem” – Buenos Aires Municipal Symphony (1978)

Dovoljno je reći da je ovu skladbu napisao legendarni Ennio Morricone koji je skladao glazbu i za neke od najpoznatijih “špageti vesterna”. Skladba je napisana za Svjetsko prvenstvo u Argentini.

 

“Hot Hot Hot” – Arrow (1986)

Pjesma koja jednostavno poziva na ples i dobru zabavu. Odzvanjala je prije i tijekom Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine, a napisali su je je Alphonsus Cassell and Leston Paul.

 

“To Be Number One” – Edoardo Bennato& Gianna Nannini (1990)

“To Be Number One” je himna Svjetskog prvenstva u Italiji koje je održano 1990. godine, a na kojem smo posljednji put sudjelovali kao država u sklopu Jugoslavije.

 

“La Copa de la Vida” – Ricky Martin (1998)

Ovu pjesmu ćemo pamtiti još desetljećima jer je bila himna Svjetskog prvenstva na kojem smo osvojili povijesno treće mjesto na svijetu. Napisali su je Desmond Child i Robi Rosa.

 

“Boom” – Anastacia (2002)

Himna svjetskog prvenstva koje su zajednički organizirali Južna Koreja i Japan 2002. godine u izvedbi tada planetarno popularne Anastacie. Hrvatska se nije uspjela plasirati u drugi krug, u grupi su ispred nas bili Italija i Meksiko.

 

Celebrate the Day – Herbert Gronemeyer featuring Amadou & Mariam (2006)

Još jedno Svjetsko prvenstvo na kojem nismo uspjeli proći grupni dio natjecanja, a morali smo se zadovoljiti trećim mjestom iz Brazila i Australije. Prvenstvo se održalo u Njemačkoj, a pjesmu je napisao Herbert Gronemeyer.

 

“Waka Waka” – Shakira (2010)

Još smo uvijek šokirani zbog ne odlaska na Svjetsko prvenstvo u Južno Afričkoj republici, ali barem nas je Shakira uveseljavala svojim plesom  svaki put kod izvođenja ove pjesme.

 

“We Are One” – Pitt Bull, Jennifer Lopez & Claudia Leitte (2014)

Nismo mogli izostaviti i pjesmu koju već tjednima možemo ćuti na radijskim postajama i televiziji. Svjetsko prvenstvo samo što nije počelo, uživajte i navijajte!

Tags
Back to top button
Close