Birtija

Tko je zapravo snagator iz četvrte sezone “Igre prijestolja”?

Pretpostavljamo da pratite “Igre prijestolja” i sve što se događa oko te serije budući da se snima na raznim lokacijama po Hrvatskoj. Tako ste u ranijim sezonama mogli načuti kako postoji lik zvan “Mountain” ili “Planina”, te da je najjači i najbrutalniji ratnik s južne strane zida.

I tako stigne četvrta sezona, pojavi se slavan “Mountain” i ostavi cijeli svijet bez daha. Dalje nećemo o samoj seriji kako ne bismo otkrili nešto previše, pa se zato prebacujemo na stvaran život te mrcine.

Hafbor Julius “Thor” Bjornsson je islandski teškaš koji se natječe u Strongman natjecanjima u kojima svoju snagu demonstriraju najjači ljudi na svijetu. Rođen je 1988. godine pa nas stoga čudi kako je uspio u tako malo godina (26) strpati profesionalnu košarkašku karijeru i “StrongMan” natjecanja, za koja morate biti jači od 99.99% svjetskog pučanstva.

Budući da je visok 206 centimetara, Hafbor je bio idealan za igranje košarke, pa je tako igrao centra za Fsu Selfoss momčad. Imao je vrlo uspješnu karijeru koju je nažalost zaustavila teška ozljeda koljena zbog koje je morao prekinuti igranje košarke sa samo 20 godina.

Nakon što se malo oporavio, 2008. godine Hafbor kreće u teretanu u kojoj odmah prepoznaju njegov talent. Užurbano ga pripremajući, dostiže nevjerojatnih 200 kilograma težine i kreće u pohod prema tituli najjačeg čovjeka Islanda.

Već 2010. osvaja titulu i dalje kreće prema najjačima u “World’s Strongest Man”. Zadnje dvije godine Hafbor je bio treći u tom natjecanju, dok se ove godine okitio drugim mjestom, odmah iza Žydrunasa Savickasa, ali o njemu ćemo drugom prilikom.

Uloga u popularnoj seriji mu je prvo pojavljivanje na televiziji, ali nekako nam se čini kako se Hollywood zaljubio u njega i mogli bismo ga vidjeti kao nasljednika Dwayne Johnsona. Sretno mu bilo.

Za kraju, pogledajte odličan dokumentarac s engleskim titlovima o najjačim ljudima s Islanda. Neke stvari će postati puno jasnije nakon što ga pogledate.

Osobni rekordi:

Squat (polučučanj) – 350 kg

Benč – 230 kg

Strongman Deadlift – 420 kg

Deadlift (mrtvo dizanje) – 450.8 kg

Loglift (dizanje trupca) – 192.5 kg

 

hafbor-003 hafbor-007hafbor-004
hafbor-006hafbor-002

Za kraj, dokumentarac o islandskim snagatorima. Preporuka!

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close