Birtija

Test piva sa Šri Lanke i enigma 8.8%

Kako me put nedavno ponovno odveo na tu božanstvenu otočnu državu nisam smio dopustiti da me ostatak Macho.hr ekipe šalje u ‘vražju mater’ jer sam im donio samo čajeve, začine i magnete za frižider. Lekciju sam naučio – pokazivanje fotki rajskih plaža i priče poput one kako za boravka u tropskim krajevima najbolje sjeda hladna piva i nisu baš pretjerano zanimljive. Kako bih barem malo “popravio stvari” odlučio sam da se ovog puta kući ne vraćam bez svih piva koje se mogu kupiti na Šri Lanci. Barem to, kad mi je već ruksak premalen da u njega potrpam par pješčanih plaža, sunce, tirkizno more i onu malu sa šaltera gdje se predaja prtljaga. No, o njoj nešto kasnije.

U akciju, i ne pretjerano kodnog imena, ‘šrilankanske pive’, krenuo sam ubrzo po slijetanju u Colombo! Pomalo sebično, doduše, budući da je prvi ‘Lion Lager’, ujedno i najrasprostranjenija piva na Šri Lanci,  nestao tako brzo da sam ga jedva uspio pofotkati. Ali tko bi mi zamjerio? Moram se nagraditi nakon gotovo deset sati letenja, zar ne?

Prva piva nakon puta
Prva piva nakon slijetanja, ujedno i piva s kojom ćete se najčešće ‘boriti’. Na slici je servirana u termo futroli. Bespotrebno, nije se stigla ohladiti! 🙂

Pijem i drugu, ali to je “to je to za sad” – govorim si. Ipak, valjalo bi otići ostaviti stvari do smještaja, dogovoriti prijevoz za dalje i ostale stvarčice. Ustajem i plaćam kojih 13 kn za te dvije pive u malom, nazovimo ga tako, restoranu u Negombu, mjestu nedaleko aerodroma. Šri Lanka je i za naše pojmove vrlo povoljna zemlja kad je u pitanju piva, hrana i smještaj. Naravno, u poznatim turističkim odredištima poput Hikkaduwe ili Unawatune istu ćete pivu platiti najmanje duplo više! Ipak ovakav pogled ima svoju cijenu…

Panorama plaže Unawatuna, koja je 2004. godine bila proglašena za najljepšu plažu na svijetu
Panorama plaže Unawatuna, koja je 2004. godine bila proglašena za najljepšu plažu na svijetu!

Uz fotografiju ove predivne plaže oprostit ćemo se sada od nekih općih stvari o Šri Lanci, jer ćete o tome uskoro čitati u našoj rubrici ‘Putovanja’ i vraćamo se na temu. Dakle, pive!

Do sada sam samo spominjao Lion Lager jer je to pivo koje čete najviše susretati i kojeg ima gotovo svugdje! U većini lokala i restorana to je najčešće i jedino pivo u ponudi. Vjerujem da je, ako ne uložite dodatne napore, lako moguće da će to biti jedino pivo koje ćete vidjeti i konzumirati na Cejlonu. Dodatni napori zapravo i nisu strašne muke, bolje reći – nezaboravno iskustvo i uživancija u vidu lude vožnje tuk-tukom (zapravo svaka vožnja tamo je luda!), lunjanje gradom i druženje s vozačem, kojeg ste odmah osvojili svojom neobičnom misijom – obići sve alkohol shopove u gradu dok ne kompletiramo “kolekciju”.

Naime, budući da je Šri Lanka većinski budistička zemlja alkohol se ne može nabaviti baš na svakom koraku već se prodaje se isključivo u specijaliziranim trgovinama alkohola koje ponekad nije lako pronaći, no prepoznat ćete ih po rešetkama kojima su zaštićeni od, vjerojatno, lopova. Lokali i restorani ako žele u ponudi imati alkoholna pića (a to se uglavnom svodi na Lion Lager pivo) dužni su plaćati licencu na godišnjoj razini. Nećete naići na mnogo takvih jer i oni koji nemaju licencu obično imaju poseban “deal” s lokalnim policajcima. 😉

alchohol-shop-sri-lanka
Tipičan “wine shop” na Šri Lanci!
wine-store-sri-lanka
A ovako se sa sigurne distance čeka u redu iza neatraktivnih turistkinja koje su se zaželjele alkohola.

Lion Lager (4.8%)– lager na kakvog smo mi u Europi navikli, izuzetno pitko i osvježavajuće pivo umjerene gorčine, a upravo takvo vam i treba na Šri Lanci.

O običnom Carlsbergu (4,8%) nemamo što posebno pričati; pivo rađeno po provjerenoj danskoj recepturi. Isto kao i ono koje možete pronaći i kod nas.

Three Coins Lager (4.8%) je vrlo ukusna slatkasta piva. Lagana i pitka, boja nešto bljeđa od Lion Lagera, ali također služi svrsi. Dakle, odličan protuotrov za tropske vrućine. Okus i aroma se gube relativno brzo, no ako želite brzo utažiti žeđ to i nije tako loša karakteristika.

Lion Strong (8,8%), pivo tamne žute boje, možda malo preslatko za nas. Iako, kao i ostale iz ‘8,8 kategorije’ dobra za opiti se u kratkom roku, tim više što se pive na Šri Lanci pune u boce od 625 ml.

Sando Power Strong (8,8%), izrazite zlatne nijanse, najupečatljivije po snažnoj alkoholnoj aromi zbog koje ćete se zapitati ima li možda još neke žestice u toj čaši.

Bison Super Strong (8,8%) pivo gorkastog okusa koji, doduše, brzo nestaje. Još jedno izuzetno snažno pivo koje nas se i nije pretjerano dojmilo.

Carlsberg Special Brew (8,8%) je OK pivo za popiti ponekad nakon nogometa,najviše asocira na naš Zlatni Pan. Naravno, znatno je jače. Gledano u globalu – ništa posebno – opet malo previše alkohola u ne tako dobrom pivu.  Inače, vrlo slično Lion Strong.

I za kraj, njegovo veličanstvo – tamni Lion Stout (8,8%) – pobjednik bez premca. Savršen spoj slada iz češke i danske, štajerskog hmelja i britanskog kvasca. Nakon svih ovih lagera nešto zaista božanstveno za vaša osjetila. Aroma mliječne čokolade i prženog slada, okus gorke kave i tamne čokolade. Umjereno slatka, blage gorčine i izuzetno dugog ‘aftertejsta’. Prava delikatesa za nepce i grlo. Nakon prve osjećat ćete se odlično, a nakon druge već izuzetno veselo! Ne smijete smetnuti s uma da i ovo pivo dolazi u boci od 625 ml.

lion-stout-unawatuna

Enigmu zašto većina pivi na tom rajskom otoku ima točno 8,8% alkohola (a one slabije isključivo 4,8%) nisam – iako sam se svojski trudio – uspio razriješiti tamo, a još manje nakon povratka. Domaći kao da ni ne primjećuju tu neobičnu slučajnost, a shodno svom mentalitetu ne pada im na pamet da razbijaju glavu na tako nebitnoj stvari. Oni jednostavno uz osmijeh pokušavaju uživati u životu, kakav god bio, i pokojoj pivi.

macho-hr-pive-srilanka

Nego, ostao sam vam dužan nešto više reći o ‘curi’ s check-in šaltera. Ma nema ništa s njom, simpatična žena, vjerojatno na pragu pedesetih, koja mi je oprostila par kilograma prtljage više od dozvoljenog. Napisao sam ‘mala’ čisto da nastavite tekst čitati do kraja.

>>> 10 razloga zašto je dobro piti pivo

Tags

Red

For beach 2050 I'll look sexy, young and slim, I'll learn healthy cooking, it's gonna be my thing, But first I'll have a pizza with extra everything.
Back to top button
Close