Putovanja

Putopis: Cestama srednje Europe

Piše: Dejan Husnjak

Deset , devet, osam…ne, ne, ipak se ne radi o  ispračaju stare te dočeku  nove godine. Ovako je izgledalo moje odbrojavanje preostalih radnih dana do godišnjeg i izluđivanje kolega na poslu. Nestrpljenje, uzbuđenje te slabo spavanje noć prije puta vjerojatno nam je svima poznato, a posebno djeci pred školski izlet te nama putnicima na dva kotača.

Budim se naravno prije zvona budilice te gas na mjesto okupljanja ekipe. A tamo… jake li ekipe – za put smo ostali samo Marko i Đurđica na Hondi Hornet, te ja(autor ovog zamornog, uspavljujućeg štiva za laku noć) na Yamahi R1. Ostatak ekipe se naravno opet rastopio kao sladoled na suncu…ah navikli smo se već.

1-1

Do Budimpešte vozimo nekih tristotinjak kilometara dosadnog autoputa. Nije da prakticiramo autoput, ali smo željeli uštedjeti na vremenu, a s druge strane ništa ne gubimo jer Balaton smo već više puta «doktorirali».Budimpešta budi lijepe uspomene od prošle godine. To je prekrasan grad sa veličanstvenim građevinama, mostovima, brodovima koji plove Dunavom…ma divota, a danas nešto sasvim drugo-ulazimo u grad u vrijeme najveće prometne gužve, totalni kaos.Da nije bilo Đurđice koja nas je vodila kroz cijeli grad bila bi to borba za goli život. Od Budimpešte do Slovačke se izmjenjuje kombinacija dobrih zavojitih cesta i prekrasne prirode. Tek poneki krater na cesti (veličine dječjeg bazena) nam skida osmjeh s lica, izbelji oči i stvara grč u želucu.

U Slovačkoj stajemo na kavu u nekom turističkom mjestu prepunom hotela. U daljini promatramo Tatre sa snježnim vrhovima. Dalje se iza nas redaju gradovi Zvolen, Banska Bystrica, Trstena i eto nas na granici s Poljskom. U Slovačkoj se svi pridržavaju ograničenja brzine pogotovo u naselju tako se ni mi nismo usudili pretjerano eksperimentirati sa pragom tolerancije slovačkih plavaca(mora da su im slovenski kolege idoli po tom pitanju). Kako smo obojica prvi puta u Poljskoj tako je fotkanje – odnosno šepurenje kod table s oznakom te zemlje bilo neizbježno.

Ubrzo stižemo na periferiju Krakowa i ostajemo ugodno iznenađeni brzim cestama koje nas vode prema gradu. Ali na našu nesreću sve što je lijepo kratko traje, pa su se tako brze ceste pretvorile u živi užas na užarenom asfaltu. Kilometarske kolone na uskoj cesti koja vodi u centar, kuhanje u punoj moto opremi na strašnoj sparini…I dok mi tako koju minutu razmišljamo o strogoći poljske policije đokej na KTM-u projuri zavidnom brzinom rubnikom!? Dakle nema nam druge nego staviti u brzinu i demonstrirati naš domaći-balkanski način vožnje. Malo vožnje između kolona, malo pločnikom, tramvajskim tračnicama, a sve to uz neizostavnu pratnju psovki vozača automobila (treba ih shvatiti-ipak satima stoje u koloni u svojim limenim konzervama) i Đurđica nas uspješno dovodi do hostela u centru. Bravo Đurđica i bravo poljska policijo.

Smještaj je bio za čistu peticu – hostel u samom centru, soba odlična, a motori smješteni i zaključani u dvorištu. Čak je i pregovaranje oko cijene bilo uspješno. Je li Marko toliko dobar u pregovaranju? Uvjeravanju? Je li u pitanju njegov šarm? ili je ipak 700 kilometara kuhanja u moto opremi djelovalo na mirisna osjetila djevojke sa recepcije nikad nećemo saznati.

Nakon toliko željenog tuširanja napokon «civilna» odjeća te odlazak u obilazak grada u maniri njemačkih turista – umirovljenika. Pa krenimo…Krakow, grad smješten na jugu Poljske, nekadašnji glavni grad te zemlje, kraljevski grad, leži na obali rijeke Wisle.

8

Mjesta koja u gradu treba posjetiti su: Glavni trg(Rynek glowny) najveći trg u Europi 200×200 metara prepun restorana, kafića, suvenirnica i impozantnih građevina. Trgom svako malo prolaze ukrašene kočije koje prevoze turiste. Danju i noću trg je prepun ljudi, uvijek se nešto zbiva. Desetak minuta hoda od glavnog trga nalazi se kraljevski dvorac – Wawel, smješten na samoj obali rijeke. S dvorca se pruža pogled na cijeli Krakow. Uz obalu je napravljena šetnica koja je u toplijim danima mjesto za odmor turistima i stanovnicima Krakowa. Na svakom koraku možete kupiti suvenire od kojih dominiraju zmajevi izrađeni od metala. Najveći i najpoznatiji zmaj je onaj na šetnici podno dvorca Wawel koji povremeno ispušta vatru. Vidjeli jesmo, fotkali jesmo, a sada u provod…

Krakow nije samo turistički grad već i studentski pa je i za pretpostaviti da zabave ne manjka. Dakle, klubova, kafića, pubova, otmjenih restorana, restorana brze hrane…doslovno na svakom koraku. Cijene hrane i pića oduševile su čak i nas sa skromnim hrvatskim budžetom.

…za drugi dio teksta pritisni NASTAVAK…

1 2 3Sljedeća stranica
Tags
Back to top button
Close