Birtija

Najbolja hrana protiv mamurluka – zagorska edicija

Koliko puta ste se našli vani u subotu navečer s odličnim društvom i poželjeli da se super atmosfera razvuče na idućih par dana? Muzika je odlična, zgodnih cura k’o iz priče, ekipa je na okupu i zajebanciji nema kraja. Znaš da si poprilično pijan, al baš bi ti dobro došla još jedna tekila. Ili pelin. Amaro? Jacky? Svjestan si da ako popiješ još jednu, idući dan imaš šanse za preživljavanje ko azijatkinja na redaljki u kojoj sudjeluje bar 50 crnaca. Baš me briga, misliš, idem po još jednu. Ali svi dobro znamo da nikad nije u pitanju „samo jedna“. Drmneš jednu, frend te časti još jednom i uskoro zaboravljaš kako se zoveš i gdje stanuješ. No, ovo nije tekst o tome da si trebao paziti i da si zapravo vikend pijanac.

Ovim putem pokušat ćemo pomoći svima koji vole popiti koju čašicu više. Dakle, da se prebacimo na idući dan kada si već ispovraćao sav sadržaj iz želuca a proljev je toliko brutalan da ga ne možeš zadržati. Diljem svijeta mamurluk i probavne smetnje lječe se dobrom klopom. Od masne do ljute hrane, svaka je nacija razvila svoj posebni „lijek“ za mamurluk. Ameri preferiraju hranu koja je slana i masna, poput špeka, jaja, sendviča s pohanim sirom ili biločega pohanog. U dijelovima Amerike gdje ima mnogo Hispanskog stanovništva jede se meksička govedska juha. U Gvatemali serviraju caldo de pollo, pileću juhu s narezanim papričicama. Alkohol ipak treba izvući van znojem. Jedno od najboljih jela za mamurluk možete pronaći u Boliviji a ime mu je levanta muertos, ćušpajz sa žutim čilijem, češnjakom i kimom plus masna svinjetina. Tko bi tome odolio? Vjerovali ili ne, u Koreji je opijanje dio kulture pa su zato smislili posebnu juhu-haejangguk, što doslovce znači „juha koja liječi mamurluk“. Uključuje finu krv vola, zelje, kravlje kosti, svinjsku kralježnicu i povrće. Vjerojatno se od toga dobro ispovraćaju pa im je lakše.

Svima je dobro poznato da i mi Hrvati volimo popiti pokoju više,a hrana za „dan poslije“ razlikuje se od regije do regije. Ipak, za Zagorce bi se moglo reći da piju najviše. Neki čak kažu da je u Zagorju 0.5 promila samo u zraku. Kako naši Zagorci liječe mamurluk? Prvo što je na meniju je mamina domaća kokošja juha. Malo mesa, malo domaćeg povrća i odmah je lakše. Poslije toga obično slijedi pile s mlincima i salata iz bakinog vrta. Tipičan nedjeljni ručak obitelji u sjevernom djelu Hrvatske. Rano ujutro, kad se vraćaju kući vole pojesti i masni burek. Iako se većina pekara otvara tek u 6, pričekat će na benzinskoj pumpi pola sata i popiti još jedno pivo dok čekaju da se otvore vrata šiptarskog raja. Osim masnog bureka, idući dan vole pojesti i junk food. Od mekdonalca do kebaba, svejedno. Glavno da je masno. Domaća hrana je ipak najbolja pa u tom slučaju pomažu i jela sa zeljem. Grah sa zeljem, sekelji (svinjsko meso narezano na komadiće sa zeljem), krpice sa zeljem (tjestenina narezana na kvadratiće sa zeljem) i sve ostale namirnice koje možete kombinirati sa zeljem.

Naši Zagorci se slažu sa ekipom iz daleke Gvatemale kad kažu da alkohol treba istjerati van znojem. Zato, seks je možda najbolja aktivnost za istjerivanje demona iz svoga tijela. No nikako ga nemojte prakticirati na prazan želudac jer sumnjamo da vaša partnerica želi da se ispovraćate po njoj. Premda hrana i dobar seks uvelike pomažu, nikako se ne mogu mjeriti sa najvećom forom koju Zagorci prakticiraju protiv mamurluka. To je svakako da piješ dalje. Ne kaže se uzalud da se klin klinom izbija. Kada se idući put u nedjelju ujutro probudiš mrtav mamuran, popij još jednu i produlji svoju sreću. Ovo je samo za najhrabrije, mi se ostali ipak držimo mamine juhe i masne hrane.

Tags
Back to top button
Close