Sport

Mislite da ste izdržljivi? Probajte “The Barkley 100 Ultramarathon”

Zamislite utrku koja postoji 28 godina i koju je 14 natjecatelja da sada uspješno završilo. Da, ona postoji i zove se “The Barkley 100 Ultramarathon” i mogla bi postati pravi mali izazov za natjecateljske duše.

“The Barkley 100 Ultramarathon” se održava svake godine u Frozen Head State Parku blizu Wartburga u državi Tennessee, SAD krajem ožujka ili početkom travnja i prima maksimalno 35 natjecatelja. Naravno da vlada veliko zanimanje za ovu utrku pa se mjesta popune odmah pri otvaranju prijava. Potencijalni trkači također moraju predati esej na temu “Zašto bi ja morao trčati na Barkley maratonu”. Utrka počinje uvijek u različito vrijeme i starta paljenjem cigarete.

barkley1-001

Sada kada smo vas malo zainteresirali, vrijeme da saznate zašto je ova utrka jedna od najtežih utrka na svijetu. Utrka koja se mijenjala kroz godine, trenutno se sastoji od petlje duge 32 kilometara bez stanica za predah, osim dva mjesta s vodom i dozvole da se uzme voda iz automobila koji je parkiran na početku petlje.

Sama utrka se sastoji od dva dijela, 160 kilometara trčanja, i 97 kilometra trčanja kojeg oni nazivaju “fun run”. Trkači na prvom dijelu od 160 kilometra trče pet puta petlju, s trećim i četvrtim trčanjem u suprotnom smjeru, dok je peto trčanje po izboru. “Fun run” je trčanje po izboru te morate petlju proći tri puta.

S 16,500 metara akumuliranog okomitog uspona, trka na 160 kilometara spada u jedne od najtežih ultra-maratona na svijetu.

Kao dodatak, trkači moraju pronaći od 9 do 11 knjiga (ovisno koliko organizatori postave), i uzeti stranicu koja odgovara njihovom startnom broju kao dokaz da su prošli tu dionicu.

barkley-002

Vrijeme za utrku od 160 kilometara je oko 12 sati po petlji, dok je “cut-off” vrijeme za drugu utrku sveukupno 40 sati, što je oko 13 sati i 20 minuta po petlji.

Od početka utrke 1986. godine, samo 14 trkača od 800 je završilo utrku u za to predviđenom vremenu od 60 sati. Čak 2006. godine nitko nije uspio završiti drugi “fun run” dio ispod 40 sati. Najbolje ostvarenje pripadnice ljepšeg spola je od strane Sue Johnston u dužini od 106 kilometara. Više od 30 natjecatelja nije uspjelo doći ni do prve knjige koja se nalazi nakon tri kilometra.

Kako je počela utrka? Izvjesni Gary Cantrell je ideju dobio kada je čuo kako je ubojica Martin Luther Kinga Jr., James Earl Ray nakon bijega iz zatvora istrčao “samo” 11 kilometara nakon što je proveo 55 sati u šumi. Sam sebi je rekao “Ja bi mogao barem 160 kilometara” i ostalo je povijest.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close