Sport

Macho aktivnost: Slobodno penjanje

Ako ste se oduvijek željeli baviti sportom koji će do krajnjih granica testirati vašu fizičku i psihičku snagu, slobodno penjanje je pravi sport za vas. No, nemojte se odmah preplašiti uvodom jer gotovo svako penjalište nudi smjerove koji su pogodni za djecu, odrasle početnike, ali i za one s dugačkim penjačkim stažem. Možda vam se penjanje ne čini posebno uzbudljivo, ali kad jednom osvojite svoj prvi vrh i nakon toga pogledate prema dolje, osjećaj je neponovljiv, a nakon toga činiti će vam se da nema prepreke s kojom se niste u stanju suočiti.

Vjerojatno niste ni svjesni da u vašoj okolici postoje mnoga penjališta koja su najčešće okružena prekrasnom prirodom, a pružaju mogućnost za odličnu fizičku aktivnost i trenutke opuštanja od gradske vreve i ubrzanog načina života. No, bitno je shvatiti da se radi o ekstremnom adrenalinskom sportu koji može biti vrlo opasan ukoliko se ne pridržavate određenih pravila ili niste upoznati s načinom na koji se koristi penjačka oprema. Osnovna značajka slobodnog penjanja je što u njemu nije dozvoljeno korištenje opreme za napredovanje, već se koristi vlastita snaga i spretnost, a oprema služi isključivo za osiguravanje od padova.

allin_athletes_sashadigiulian_03_70-1832

Iako ovaj sport može biti poprilično skupa aktivnost, postoje razni tipovi penjanja kod kojih će vam trebati samo manji dio penjačke opreme, što će bitno smanjiti početne troškove, a najbolja varijanta je ukoliko se učlanite u neki od penjačkih klubova ili imate poznanika koji posjeduje opremu za penjanje, te vas može upoznati s tehnikama, kao i načinom na koji se ta oprema koristi. U tom slučaju za početak biti će vam potrebne samo cipele za penjanje koje se nazivaju “penjačice”, a krenete li se ozbiljnije baviti slobodnim penjanjem, morati ćete razmisliti i o drugoj penjačkoj opremi. Vrijeme je da vas upoznamo s osnovnom opremom koja će vam biti potrebna ukoliko se želite baviti slobodnim penjanjem.

Penjačice

up_the_wall

Kako je kod penjanja najvažniji rad nogama, penjačice su najvažniji i najneudobniji dio penjačke opreme, a kod kupnje svakako preporučujemo da se posavjetujete s nekim tko se već duže vrijeme bavi penjanjem. Bitno je znati da se radi boljeg osjećaja stijene penjačice kupuju 1,5 do 2 broja manje od broja cipela koje inače nosite. Postoji nekoliko tipova penjačica s obzirom na smjerove koje mislite penjati, a cijene kreću već od nekih 400 kn pa na više.

Penjački pojas

penjački pojas

Još jedan vrlo bitan dio penjačke opreme koji služi za osiguranje penjača prilikom pada. Sastoji se od pojasa oko struka, kao i dva manja pojasa koji se stežu oko nogu penjača. Preporučujemo kupnju kvalitetnijeg pojasa koji će prosječnom penjaču držati 5-6 godina. Bitno je da kod kupnje obratite pozornost da pojas ima podesive nogavice, a poželjno je da oko struka ima dvije kopče za stezanje, kako bi srednji dio pojasa bio uvijek na sredini. Kvalitetni pojas možete kupiti već za 400 kn.

Magnezij i vrećica

2387_0_Kibuba-vre--ka-za-magnezij--600-x-450-_x

Magnezij nam omogućuje da nam ruke ostanu što dulje suhe kako bi imali što bolje prianjanje na stijeni. Može biti u tekućem ili suhom obliku, dok se tekući oblik upotrebljava samo kod ulaska u smjer, magnezij u prahu nosite sa sobom u torbici. Torbica ima u svakakvim oblicima, a kako nema neku sigurnosnu ulogu, možete izabrati onu koja vam se najviše sviđa. Komplet torbice i magnezija možete kupiti već za stotinjak kuna.

Penjačko uže

170735_2555_XL

Svakako preporučujemo da kod kupnje užeta potražite savjet kod iskusnijeg penjača. Postoji dinamičko i statičko uže, a penjačima je zanimljivo dinamičko jer ima sposobnost rastezanja pa prilikom pada ublažava zaustavljanje. Izrađuje se  u dužinama od 60-100 metara, a proizvodi se u raznim debljinama. Računajte da će vas uže koštati oko 1000 kn.

Kompleti ili međuosiguranja

carabiner1.jpg66ee9562-e3c1-4dca-930f-4fd40cd4c1c2Larger

Kompleti se sastoje od dva karabinera i gurtne koji su testirani na silu od najmanje 22 kN (2200 kg). Služe kako bi se penjač osigurao od pada od početka pa do kraja smjera i to do visine do koje smo napredovali. Cijena varira, a jedan komplet će vas koštati oko 80 kn pa na više.

Osiguranje

grigri

Postoje tri osnovne vrste osiguranja (osmica, Reverso i GRIGRI), a služe nam da zaustavimo partnera s kojim penjemo prilikom pada ili da ga spustimo s vrha smjera. GRIGRI je najnovija spravica koja se najčešće koristi kod sportskih smjerova, a posebna je po tome što kod pada automatski koči i zaustavlja penjača. Cijena GRIGRI2 spravice je oko 550 kn.

Tags
Back to top button
Close