Brzina

Jaguar najavio serijski “Project 7” za 250 sretnika

Bez obzira radilo se o zgodnim ženama ili automobilima, i jedne i druge nam je uvijek rado vidjeti u “toples izdanju”, a povremeno ih i provozati. Iz tog razloga smo oduševljeni najavom Jaguara da će njihov pomalo luckasti “Project 7” ući u serijsku proizvodnju. Radi se o automobilu koji svojim dizajnerskim linijama odaje počast automobilima koji su obilježili trkaću povijest britanskog proizvođača automobila. Dizajnerski detalji podsjetit će vas na legendarne trkaće C i D-Type modele Jaguarovog trkaćeg odjela, a i sama brojka “7” je referenca na broj pobjeda koje je Jaguar ostvario na isto tako legendarnoj stazi “Le Mans”  u razdoblju od 1951 do 1990. godine.

“Project 7” jedan je od najjačih automobila koji je Jaguar ikad proizveo. Iako dijeli bazu s F-Type modelom, lista promjena koje su učinjene je poduža, a među njima je potpuno uklanjanje krova i masovno korištenje ugljičnih vlakana, što je uz novi spojler, difuzor i ostale aerodinamičke dodatke rezultiralo povećanjem “downforcea” za čak 177 posto u odnosu na F-Type kabrio model i smanjenje ukupne mase za 80 kilograma. Tu su i karbonsko-keramičke kočnice koje dolaze kao standardni dio opreme, te kompletno prerađen ovjes koji osigurava vrhunske performanse.

Jaguar Project 7 Concept

Snaga V8 motora zapremine 5.0 litara uz pomoć kompresora povećana je na čak 567 konja, što će sretnim vlasnicima osigurati sasvim dovoljno zabave, dok će oni “teže noge” do 100 km/h pojuriti već za 3.9 sekundi, a nastave li ubrzavati zaustaviti će se tek na 300 km/h. Iako iz Jaguara još nisu potvrdili koliko će ovakav oblik zabave koštati, procjenjuje se da će zainteresirani kupci morati izdvojiti oko 135.000 funti.

Kako će Jaguarov “Project 7” biti proizveden u svega 250 primjeraka, sigurni smo da će biti želja mnogih imućnih kolekcionara automobila, a mi se tješimo činjenicom da iako vjerojatno nikada nećemo sjesti za volan ove “toples” jurilice iz Jaguara, još uvijek postoji šansa da provozamo pokoju mladu damu sa sunčanih hrvatskih plaža iz uvodne rečenice ovog teksta.

Tags
Back to top button
Close