Birtija

Heroji rata – Lannes i Murat

Nakon predstavljanja nove kategorije i priče o snajperistu Mattu Hughesu, nastavljamo s pričama iz kategorije “Heroji rata” uz jednu ratnu priču u kojoj je dvoje Francuza pokazalo iznimnu hrabrost.

>> Heroji rata – Matt Hughes

Kada je 1805. godine Napoleon u svom slavnom pohodu pokušao pregaziti Austriju, naišao je na veliki problem budući da su se Austrijanci vrlo dobro zakopali na istočnoj obali Dunava. Francuzi su morali prijeći Dunav, a kako bi to uspjeli, jedini most unutar neke normalne udaljenosti bio je prepun eksploziva i spreman da bude raznesen ukoliko bi Francuzi napali. Kako su znali da nemaju šanse osvojiti most prije nego bude dignut u zrak, smislili su plan toliko glup, da je morao uspjeti.

Francuski oficiri, Jean Lannes i Joachim Murat jednostavno su krenuli u šetnju po mostu prema zbunjenim Austrijancima uz priču kako je mirovni sporazum potpisan i kako je rat konačno gotov. Čuvari, ne baš naviknuti da francuski oficiri šeću prema njima, zaprepašteno su gledali imajući dvojicu Francuza na nišanu. Njih dvoje, znajući da ne smiju pogriješiti, i dalje su hodali prema njima ignorirajući sve zahtjeve za povlačenjem s mosta.

U međuvremenu, još nekoliko Francuza je krenulo prema drugoj strani, uz zapovijed da se ponašaju čim opuštenije, s puškama na leđima, smijući se cijeloj situaciji.

Kada su Lannes i Murat stigli do austrijskih vojnika, vidjeli su kako jedan od njih pokušava upaliti fitilj i raznijeti most. Lannes, s mudima ko kuća, uzeo mu je šibicu iz ruke uz prijetnju kako će završiti u zatvoru ako digne most za vrijeme mira, i kako će ga on sam uhititi ako to uradi i uništi državno vlasništvo.

Kada su preostali Austrijanci vidjeli kako dolazi još Francuza prijeko mosta, počeli su pripremati topove kako bi ih zaustavili, ali već spomenuti Lannes, opušteno je i dalje sjedio na bačvama i jednostavno, smetao. Kada je zatraženo od njega da se makne jer su počeli lagano sumnjati u cijelu priču, Murat je uskočio i tražio uhićenja za sve koji ne poštuju potpisano primirje.

Zaokupljeni Lannesom i Muratom, Austrijanci su smetnuli s uma most i svoju glavnu zadaću, te su preostali Francuzi uspjeli presjeći vodove do eksploziva. To je bio znak kako je najveća opasnost prošla i most je uskoro osvojen.

Jean Lannes i Joachim Murat stvarno pripadaju malu šačicu najhrabrijih vojnika svih vremena.

lannes
Jean Lannes
murat
Joachim Murat
Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close