Brzina

Harley-Davidson najavio svoj prvi električni motocikl

Izgleda da proizvođači vozila sve više shvaćaju da su električna vozila budućnost osobnog prijevoza, pa je Harley-Davidson nedavno predstavio svoj prvi motocikl pogonjen isključivo električnom energijom. Iako, teško je zamisliti kako će na ovu novost reagirati ljubitelji tog kultnog proizvođača motocikala, jer je baš legendarni zvuk V-Twin agregata ono što svaki Harley-Davidson čini prepoznatljivim čak i prije nego ste ugledali motocikl.

No, izgleda da su sličnog razmišljanja i u Harley-Davidsonu jer motocikl kojeg su nazvali “Project LiveWire” još uvijek ne kreće u serijsku proizvodnju, već će biti dio kampanje nazvane “The Project LiveWire Experience” tijekom koje će na turneji uzduž legendarne ceste “Route 66” biti predstavljen potencijalnim kupcima uz mogućnost testne vožnje, kako bi se sakupilo dovoljno povratnih informacija da li će ovaj projekt naići na odobravanje ili ne.

Moramo priznati da nam predstavljeni Harley izgleda vrlo zanimljivo, no bojimo se da bi tvrdokorni fanovi zaglušujuće buke V-Twin motora mogli ostati razočarani manjkom buke i kromiranih ispušnih cijevi koje su bile zaštitni znak Harley-Davidson motocikala. Iako, možda je vrijeme za neku novu generaciju ljubitelja motocikala, generaciju kojoj su “gadgeti” sastavni dio života, generaciju koja će težiti očuvanju prirode, novim, čišćim i obnovljivim izvorima energije.

Motocikl pokreće indukcijski elektro motor koji isporučuje 74 konjske i 70 Nm okretnog momenta, što je dovoljno da 100 km/h “uhvatite” već za četiri sekunde, a nastavite li ubzavati, kazaljka će se zaustaviti na maksimalnih 150 km/h. Problem je što autonomija motocikla iznosi samo 85 km, što će definitivno odbiti one koji vole putovati, a ne žele svaki put kad se baterija isprazni izgubiti 3,5 sati kako bi ponovo napunili baterije. Nadamo se da će Harley-Davidson do serijske proizvodnje poraditi na tom minusu i zadati ozbiljne dileme budućim kupcima ovog kultnog američkog proizvođača limenih ljubimaca na dva kotača.

Tags
Back to top button
Close