Kulturnjak

Deset činjenica koje niste znali o Albertu Einsteinu

Jedan od najpametnijih ljudi na svijetu, nobelovac Albert Einstein, osim što je razvio i postavio teoriju relativnosti i objasnio nastanak svemira, bio je čovjek od krvi i mesa kao i svako drugo ljudsko biće rođeno na ovom planetu. Rođen je u Ulmu u Njemačkoj, 14. ožujka 1879. godine. Iako je cijeli život proveo u školi, na fakultetu ili na nekom institutu. koliko god to mnogima čudno zvučalo, bio je baš simpa lik.

10. Obožavao je jedriti

Za vrijeme dok je studirao u Zurichu, Švicarska, zaljubio se u jedrenje. Najdraže mu je bilo odjedriti do sredine jezera, uzeti knjigu, bilježnicu i u tom miru ležati i razmišljati. Iako nikad nije naučio plivati, jedrenje mu je bio hobi kojem se rado vračao kroz cijeli život.

9. Njegov mozak

Nakon smrti 1955. godine, Einsteinova želja je bila da mu tijelo je kremiraju, no patolog Thomas Harvey je za vrijeme autopsije izvadio njegov mozak i zadržao ga za istraživanja. Tek nakon nekoliko dana je nagovorio Einsteinovu obitelj da ostave mozak jer će ta istraživanja pomoći znanosti. Nedugo nakon je dobio otkaz i sljedećih 40 godina je taj mozak analizirao i nosio sa sobom kako se selio. Na kraju, 1998. godine mozak je vraćen na odjel patologije bolnice sveučilišta Princeton.

8. Violina

Albertova majka, Paulina, je bila strastveni pianist i željela je da i njen sin voli muziku, te ga je od malena upisala u muzičku školu na satove violine. Iako mu je kao djetetu violina bila mrska, kad je čuo Mozartovu muziku, oduševio se. Otkrio je novu strast i ljubav prema violini i nastavio je svirati do zadnjih dana svojega života.

7. Predsjednik Izraela

1952. godine, par dana nakon smrti prvog Izraelskog predsjednika Chaim Weizmanna, Einsteinu je ponuđena pozicija da bude drugi predsjednik Izraela. U tom trenutku, u 73. godini, odbio je s objašnjenjem kako mu nedostaje “prirodna sposobnost i iskustvo da se nosi s ljudima, a i da je vrlo star”.

6. Čarape? NE!

Osim što je imao otvorenu averziju prema češljanju svoje kose, Einstein nikad nije volio nositi čarape. Nije vidio smisao zašto nositi čarape i cipele istovremeno kad su samo cipele dovoljne, a osim toga, čarape imaju rupe.

5. Mali kompas

Kad je bio dijete, s pet godina obolio je i dok je bio u krevetu, otac mu je pokazao mali džepni kompas. Oduševio se. Nije mu bilo jasno kako je moguće da se ta mala igla uvijek okreće prema istom smjeru. Mnogi smatraju da je to jedan od ključnih trenutaka u kojem se u Einsteinu rodila ljubav prema fizici i znanosti općeeenito.

4. Dizajnirao je frižider

Dvadeset i jednu godinu nakon objave Teorije Relativnosti, Einstein je izumio frižider koji radi na alkoholne pare. Patent je izdan 1926. godine no nikad nije krenuo u proizvodnju jer je napredak tehnologije omogućio efikasnije napajanje aparata.

3. Strastveni pušač

Obožavao je pušiti. Uz njegov imidž raščupane kose i dronjaste odjeće, njegova lula bila je njegov vjerni pratilac kroz život. Naravno, iza njega se prostirao oblak dima gdje god se kretao. 1950. je izjavio kako smatra da “Pušenje lule pridonosi mirnom i objektivnom prosuđivanju u svim ljudskim odnosima”.

2. Oženio je svoju sestričnu

Nakon što se razveo od svoje prve žene Mileve Maric, 1919. godine oženio se sa svojom sestričnom, Elsom Loewenthal. Albertova i Elsina majka su bile sestre a očevi su im bili bratići. Kad su bili mali, Elsa i Albert su se uvijek zajedno igrali, no njihova romansa je počela tek kad se Elsa razvela od Maxa Loewenthala.

1. Nepriznata kćer

1901., prije nego što se Albert oženio Milevom Maric, kao studenti otišli su na romantičan vikend na jezero Como u Italiji. Nakon odmora, Mileva je bila trudna. U to vrijeme, djeca koja nisu začeta u braku bila su nepoželjna i društvo ih nije priznavalo. S oåbzirom na to da Albert nije imao dovoljno novaca da oženi Milenu ni da uzdržava malo dijete, Mileva se vratila svojoj obitelji i tamo rodila kćer Liesrel. Dijete su dali na posvojenje i do kraja života skrivali istinu o njoj.

Tags

Mr. Gray

Posljednja istraživanja su pokazala zašto muškarci uživaju u oralnom seksu: Pet posto obožava taj osjećaj, pet posto voli dominantnost, a 90 posto jednostavno voli tišinu!!
Back to top button
Close