Brzina

Vodeći japanski proizvođači automobila ujedinjuju snage

Očito je došlo vrijeme da malo Japanci pokažu zube prema ostalim svjetskim proizvođačima. Kako su ostali, a pretežito Njemci, preuzeli tržište s odličnim motorima, Mazda, Toyota, Honda, Mitsubishi, Nissan, Suzuki, Daihatsu i Fuji Heavy Industries (vlasnik Subaru-a) potpisali su pakt po kojem će uložiti svoja sredstva kako bi došli do rješenja s kojim bi smanjili potrošnju goriva motora s unutrašnjim izgaranjem i do 30%. Prvobitni cilj im je preskočiti konkurenciju iz Europe budući da Amerikanci ne brinu previše koliko im automobili troše.

auto-japanci002

Osam će proizvođača investirati 3,5 milijuna eura u taj projekt, dok će japanska vlada sudjelovati s dodatnih 3,5 milijuna eura. Dogovorena je i suradnja s najjačim japanskim sveučilištima koji će na raspolaganje dati svoja istraživanja i resurse. Cilj je do 2020. godine smanjiti globalnu potrošnju za 30% naspram 2010. godine uz dodatne razvijanje. 

Za obične građane ovo je odlična vijest budući da će se povećati konkurencija u proizvodnji i nadamo se, smanjenje cijena i troškova za gorivo. Čekamo se odgovor naših europljana.
auto-japanci003

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close