Brzina

Najbrži dizelaš na svijetu – Trident Iceni

Ako mislite da su dizel motori samo za velike kamione, popratna vozila na utrkama i automobile kojima je bitna ušteda, Trident Iceni bi vam mogao promijeniti mišljenje.

Ovaj dvosjed izašao je iz britanske tvornice Trident Sports Cars Ltd., koja je osnovana 2005. godine i koristi modificirani Duramax dizelski motor iz General Motorsa. Iceni može postići brzinu od oko 300 km/h uz ubrzanje od 3.7 sekundi do stotke. Te brojke svrstavaju ga među super automobile.

Sam Duramax motor je 6.6 litarna V8 mrcina koja se inače ugrađuje u Chevrolet Silverado 2500 i mnogo jače pick-up modele. Razlika je u boost packu koji diže standardnih 395 na 940 konja i tu se stvara razlika između motora.

Potrošnja? Kako za ostale brzace to baš i nije pohvalno, Trident Iceni troši oko 4 litre što nam je malo sumnjivo, ali budući da tako stoji u specifikacijama, nećemo se buniti kada stanemo na benzinskoj.

Prema tvorcima, Iceni je moguće voziti na običan dizel, kerozin, parafin ili biodizel, ali možda je bolje držati se onog prvog ako već kupite ovaj automobil.

Cijena je oko 96 tisuća funti (oko 900 tisuća kuna) za osnovni modela, i raste dodavanjem dodatne opreme.

Da ne zaboravimo i vrlo zanimljivo ime, buduči da je Iceni ime plemena iz stare Britanije koje se pobunilo protiv Rimske invazije.

iceni-004iceni-005iceni-003iceni-002iceni-001

 

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close